Srbija

Građani će Titove dugove plaćati još 22 godine

Iz Narodne banke Srbije kažu da će građani Srbije najduže plaćati dug prema Pariskom klubu, sve do 2041. godine.
Gospodarstvo / Novac | 09. 02. 2019. u 10:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Srbije plaćat će Titove dugove još 22 godine, pošto posljednje rate kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina dospijevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan dug je veći od 1,7 milijardi eura, piše "Blic".

Iz Narodne banke Srbije kažu da će građani Srbije najduže plaćati dug prema Pariskom klubu, sve do 2041. godine. Ovom povjeritelju Srbija duguje još 1,09 milijardi eura, što znači da bi naredne 22 godine u prosjeku trebala otplaćivala po 49,5 milijuna eura. 

U NBS navode da će Srbija narednih 12 godina morati vraćati i dugove prema Svjetskoj banci, i to nešto više od 700 milijuna eura. 

Posljednja rata za kredit uzet od Kine 1999. godine dospijeva za dvije godine, dok će kredit koji su 1989. godine uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Branko Mikulić, Srbija otplaćivati još punih 15 godina. 

Ministar financija Siniša Mali kaže za "Blic" da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, bilo da je u pitanju financiranje kapitalnih investicija i infrastrukture ili dugova nastalih u prethodnim desetljećima. 

On je naveo da Srbija, zahvaljujući stabilnom proračunu, dio sredstava koristi za otplatu skupih dugova i kredita, pa je tako prošle godine u cjelosti otplatila sav preostali dug prema Londonskom klubu od 170 milijuna dolara. 

Mali je rekao da su u tijeku pregovori da Srbija u ovoj godini otplati dug prema Slovačkoj, koji potiče iz perioda SFRJ i klirinškog načina plaćanja, te dodao da će Vlada Srbije i u narednom periodu težiti da prevremeno otplati kredite i dugove sa višim kamatnim stopama, kao što su reprogrami kredita kod Svjetske banke, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close