Nekadašnji radnički raj

Gradac usred velike bitke za stare bosanske hotele

Neshvatljiva je neozbiljnost i samovolja države u ovom slučaju kad nevlasnik oglašava prodaju nekretnine.
Gospodarstvo / Novac | 09. 12. 2017. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradac je, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, općina s najviše ruševina u Hrvatskoj. Daleko najviše, rekao je za Slobodnu Dalmaciju mladi načelnik Matko Burić pokazujući na dva natipkana lista papira s popisom derutnih objekata, koji je sastavila njegova administracija.

Na popisu je 18 lokaliteta od Graca do Drvenika, mahom odmarališta i hotela kojima su do rata upravljale udruge, poduzeća, gradovi... iz bivše države.

''Problem je što ti prevrijedni resursi ništa ne donose, nema radnih mjesta, a osim što su estetska šaka u oko cijelom mjestu, postali su velika opasnost za zdravlje domaćih ljudi i turista. Ovaj problem treba hitno rješavati'', žali se Burić.

Njegov istomišljenik ministar  državne imovine Goran Marić, smatra da je odluka Agencije za privatizaciju Federacije BiH da se nađe kupac za hotel "Đuro Salaj", kao i odmaralište "C", neprihvatljiva.

''Neshvatljiva je neozbiljnost i samovolja države u ovom slučaju kad nevlasnik oglašava prodaju nekretnine. Nijedan potencijalni kupac neće se moći uknjižiti kao vlasnik niti će ući u posjed takve nekretnine'', javno je zaprijetio ministar Marić.

Agencija u Sarajevu nije na to ni trznula i za nekoliko dana planiraju dovršiti raspisani natječaj. Za "Salaja", koji je JNA koncem "šezdesetih" ustupila SOUR-u "Titovi rudnici uglja" sa sjedištem u Tuzli, a oni 1988. godine temeljito obnovili u hotel na četiri kata i brojnim popratnim sadržajima, od potencijalnog kupca traže 3,5 milijuna eura, a planiraju da bi se ponude mogle popeti i do okrugla četiri milijuna eura. Ipak, ne prolazi im sve tako glatko ni u vlastitu dvorištu, jer se pobunila Zajednica za odmor i rekreaciju radnika BiH. Iako joj ime podsjeća na neka bivša, davno svršena vremena, još su aktivni. Predvodi ih dr. Ramo Atajić, odvjetnik s praksama u Sarajevu, Zagrebu i Münchenu. On je prije rata bio i direktor Zajednice.
Ovo je Agenciji ravno peti put da prodaje "Salaja", iako nisu regulirali vlasništvo.

Cijeli tekst pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close