Kaotično stanje

Blokirani Mostar čeka proračun

Oči građana Mostara u cijeloj priči uprte su u Gradsku vijećnicu.
Gospodarstvo / Novac | 12. 02. 2018. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Gradska vijećnica/ Bljesak.info

''Ako možemo, osigurat ćemo informacije i tehničku podršku. Ali nećemo nametnuti rješenje. To je zadaća Parlamentarne skupštine i političkih lidera u ovoj zemlji, oni se za to trebaju pobrinuti'', rekao je nedavno Dennis Hearne, zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Federalna televizija navodi kako nitko nema odgovor na pitanja kako snositi troškove rada prečistača otpadnih voda koji je u izgradnji, te kako uvesti red u komunalna poduzeća navodeći kako su ''na probleme počeli ukazivati čak i oni koji su, uvjetno rečeno, do zastoja u gradu i doveli''.

''Kad gledate u proračun, prihodi po gradskim područjima su, maltene, nestali. Nema ih nikako. A sve zato što nemamo Gradsko vijeće, nemamo mogućnost da se radi na tim gradskim područjima, da se ubiru sredstva'', rekao je Salem Marić, predsjednik mostarskog odbora SDA.

Damir Džeba, predsjednik mostarskog odbora HDZ BiH, kaže kako je nepostojanje Gradskog vijeća blokiralo puno stvari.

''Ima dosta javnih poduzeća kojima je istekao mandat, neki su ljudi za mirovine i nemaju nadzorna tijela, a sve to mora ići preko Gradskog vijeća, da ne govorimo o regulacijskim planovima koji se moraju usvojiti u Gradskom vijeću'', rekao je Džeba.

Sastanaka, koji bi rezultirali dogovorom o primjeni odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće u Mostaru, više i nema. Neki zato u pomoć prizivaju međunarodnu zajednicu.

''Najveća je odgovornost na OHR-u i pozivam ih da se aktivnije uključe u rješavanje pitanja Izbornog zakona za Grad Mostar'', kaže Marić, no OHR je poručio kako očekuje dogovor stranaka.


Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog odbora SDP-a BiH kaže kako međunarodni dužnosnici trebaju pokrenuti inicijativu u smislu organizacije sastanka, ''gdje bi se, u najmanju ruku, trebali pojaviti kao medijatori i kao netko tko će ponuditi određene prijedloge''.

FTV navodi kako su u Parlamentu BiH do sada 'pali' prijedlozi izmjena izbornog zakonodavstva svih aktera. U SDA smatraju da bi sada najbolje bilo tražiti kompromis između već ponuđenih rješenja. Drugi pritom upozoravaju na šta se ne smije pristati.

''Sigurno nećemo odustati od jedinstvenog Mostara. Ako bi postojale neke izborne jedinice, one bi morale biti multietničkog karaktera'', poručuje Zagorčić. ''Ono ispod čega se ne bi trebalo ići, ne samo HDZ nego bilo koja politička stranka, jeste poštivanje i provedba odluke Ustavnog suda BiH, i to je ta crvena crta'', navodi Džeba.

Podsjećamo, proteklog je tjedna mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao kako se na izradi proračuna Grada Mostara intenzivno radi, te da se nada kako će taj posao biti okončan ovog tjedna.

Bešlić je rekao kako nedostaje oko 2,5 milijuna za dovršetak radova na pročistaču, a i Grad je u promet pustio jednu traku novog mosta jer nije bilo novca da se most i prometnica koji spajaju ''vrh Avenije'' i Sjeverni logor u potpunosti dovrši.

Kopirati
Drag cursor here to close