Potvrdili iz ECB-a

Gospodarstvo eurozone oporavit će se već ove godine

Christine Lagarde potvrdila je ipak ECB-ove gospodarske prognoze iz prosinca, poručivši da su utemeljene na pretpostavci o određenim ograničenjima.
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2021. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvo eurozone oporavit će se ove godine, pod uvjetom da se mjere suzbijanja pandemije ukinu do kraja ožujjka a cjepiva protiv covida 19 distribuiraju, rekla je u srijedu predsjednica Europske središnje banke.

ECB je u prosincu objavio da očekuje rast gospodarstva eurozone od 3,9 posto u ovoj godini, predviđajući postupni završetak pandemije, podsjeća Reuters.

Već sredinom siječnja ove godine izglede za oporavak prigušili su opetovani rast broja oboljelih od covida-19 i sve intenzivnije mjere ograničenja kretanja i aktivnosti u zemljama eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, kao i spora kampanja cijepljenja.

Christine Lagarde potvrdila je ipak ECB-ove gospodarske prognoze iz prosinca, poručivši da su utemeljene na pretpostavci o određenim ograničenjima.

"Mišljenja sam da su naše zadnje projekcije iz prosinca i dalje u velikoj mjeri vjerodostojne. Temelje se na pretpostavci da će mjere ograničenja ostati na snazi u prvom kvartalu", poručila je Lagarde s konferencije Reuters Nexta.

ECB je 10. prosinca objavio da se procjene o rastu temelje na pretpostavci da će do kraja 2021. biti dosegnuta dostatna razina kolektivnog imuniteta.

Lagarde je ipak priznala da je cijepljenje počelo uz velike probleme i da je to rizik o kojem treba voditi računa.

''Razlog za zabrinutost prestavljala bi potreba zemalja članica da provode mjere zaključavanja i nakon ožujka, te, primjerice, usporavanje programa cijepljenja", istaknula je.

Kako bi podupro gospodarstvo eurozone, ECB je u prosincu najavio da će zadržati poticajnu monetarnu politiku i u 2022., ali nema puno prostora za dodatne poticaje, budući da su troškovi zaduživanja već rekordno niski, a ulagači nekim zemljama čak plaćaju za kupnju obveznica.

Lagarde ipak poručuje da bi ECB po potrebi mogao ponovno povećati program kupnji obveznica. Vrijedi i suprotno, ako kriza mine, ECB ne mora iskoristiti cijeli iznos, dodala je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close