Gospodarstvenici još čekaju

Od 488 milijuna KM od 'Korona zakona' utrošeno samo 90 milijuna, što s ostatkom?

Od 488 milijuna maraka Vlada FBiH osigurala za primjenu Korona zakona samo 90 milijuna
Gospodarstvo / Novac | 05. 09. 2020. u 12:01 Bljesak.info
Od 488 milijuna maraka Vlada FBiH osigurala samo 90 milijuna
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 488 milijuna maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primjenu “Korona zakona” utrošeno je samo 90 milijuna. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti, novim rebalansom trebao biti vraćen u proračun. Dok se spekulira gdje će preostali novac biti utrošen, gospodarski subjekti još saniraju štete.

Samo 18 posto sredstava koja su planirana za sanaciju ekonomskih posljedica u Federaciji BiH utrošeno je za subvencioniranje poreza i doprinosa privrednim subjektima.

Za ostatak sredstava namjena se još ne zna.

Na naše brojne upite prema Vladi Federacije BiH i ministarstvima o namjeni utroška preostalih više od 390 milijuna, nismo dobili odgovor. U međuvremenu, nastale štete, koje su prema svemu sudeći nemjerljive, još se saniraju. Obećane subvencije još nisu isplaćene privrednicima koji su imali i 100-postotne gubitke. Slučaj je to i kod vlasnice vrtića, Dženane Bundić.

“Još uvijek nam nisu isplatili doprinose na plate i zdravstveno osiguranje. Neke moje uposlenice su išle da ovjere knjižice jer nije uplaćeno ni za travanj ni svibanj ni lipanj. Nije ispunjeno to što je obećano. Ostali su nam dužni lipanj. Sumnjam da će biti do kraja godine”, Ejub Kučuk “Glas malih biznisa”

    “Dugo će trajati isplata tih subvencija. Troškovi firmi su i mnogo veći nego što su subvencije i plaće. Mnoge su pred kolapsom”.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nismo dobili odgovor je li uvjet za dobivanje kredita bila pomoć privredi ili popunjavanje proračunskih rupa.

    “Međunarodni monetarni fond kroz aranžman brzog financiranja nije odredio neku posebnu namjenu. Dakle, ovo nisu namjenska kreditna sredstva kao inače aranžmani ovog fonda i vlada će ovo moći da koristi za održavanje proračunske potrošnje, dakle tekuće potrošnje”, kaže Admir Čavlić, ekonomski analitičar

A onda, kako tvrdi Čavalić, Federaciju BiH tek čeka teška jesen. Od listopada se, kako procjenjuje, može očekivati prava ekonomska kriza. Neophodno će biti donijeti i “Korona 2 zakon” ili neko rješenje.

Kopirati
Drag cursor here to close