Cijene rastu

Gorivo od danas skuplje za 5 feninga

Premium bezolovni benzin 95 sada ima raspon cijena od 1,81 do 2,26, dok je cijena dizela od 1,71 do 2,26 KM po litru.
Gospodarstvo / Novac | 25. 06. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorivo u Federaciji BiH je od danas i službeno poskupjelo i to za pet feninga.

Federalno ministarstvo trgovine jučer je dobilo 65 zahtijeva o promjeni cijena i marži koje se odnose na povećanje cijena goriva za pet feninga po litru, a danas je i sluđbeno došlo do poskupljenja, piše Radio Sarajevo.

Premium bezolovni benzin 95 sada ima raspon cijena od 1,81 do 2,26, dok je cijena dizela od 1,71 do 2,26 KM po litru.

Također, cijene su poskupjele i na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj, potvrdio je za Nezavisne predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a Dragan Trišić.


Kako kaže, ako se nastavi trend rasta cijena nafte na svjetskoj burzi, rafinerije u okruženju postepeno će povećavati cijene te, kako ističe Trišić, to će u RS odmah značiti povećanje ulaznih cijena i samim tim će i na svim benzinskim crpkama doći do blagog podizanja cijena.

Ističe da posljednjih nekoliko dana cijena sirove nafte brent konstantno raste i tako je u srijedu iznosila 605 $/t ili 75$/barel, što je najviše u zadnje dvije godine te kako kaže, bilježi se konstantan rast od 20. svibnja ove godine, kada je nafta na burzi iznosila 540 $ po toni ili 64 $ po barel.

Kako kaže Trišić, Europska unija i zemlje u okruženju postepeno ublažavaju mjere te se, kako kaže, bilježi povećanje potražnje.

“To je sigurno prilika da velike naftne kompanije na globalnom nivou vrate izgubljenu dobit iz ranijeg perioda, što pokazuje i burza, kao i tržišta. Svakako će se odraziti i na naše tržište, što je osjetno u zadnjih mjesec dana”, pojašnjava Trišić.

Dodaje da su na nekim benzinskim crpkama cijene već korigirane u prosjeku do pet feninga, i za benzin i za dizel, ali kako kaže, gorivo je u Republici Srpskoj i dalje najjeftinije.

“Trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj kreću se od 1,97 do 2,13 KM za BMB 95 i od 1,94 do 2,09 KM za ED5, a za TNG od 1,04 do 1,16 KM, što je niže u odnosu na Federaciju BiH u prosjeku do 10 feninga i zemlje u okruženju Hrvatsku i Srbiju do 0,40 KM”, kazao je Trišić.

Djelatnici crpki u RS ističu da je prije dva dana došlo do korekcije cijena goriva te da su cijene i benzina, ali i dizela povišene od tri do pet feninga.

Na jednoj benzinskoj crpki u Banjoj Luci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 2,03 KM, a sadašnja cijena mu je 2,06 KM po litru.

Kopirati
Drag cursor here to close