Moderno doba

Keš je out!

Izvršni financijski direktor PayPala izdvojio je dvije stvari koje su "ubile" gotovinu – digitalizacija plaćanja i mobilni uređaji.
Gospodarstvo / Novac | 25. 10. 2019. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne samo da keš više nije kralj, već je keš – "mrtav"! Tako barem smatraju u PayPalu te je nedavnom intervjuu njihov izvršni financijski direktor John Rainey rekao kako se o prestanku korištenja gotovine govori već godinama, na sada je taj trenutak i stigao. U posljednje vrijeme pojavio se velik broj kompanija i servisa, pogotovo mobilnih servisa, koji su promijenili način na koji plaćamo te su mnogima u potpunosti zamijenili papirnati novac.

Dva su glavna uzroka te tranzicije u društvo bez gotovine – prvi je digitalizacija plaćanja, a drugi je porast korisnika mobilnih uređaja, rekao je Rainey i dodao da, kada se ta dva faktora spoje, nastaju kompanije i usluge poput PayPala koje povećavaju dostupnost financijskih servisa velikom broju ljudi, javlja Zimo.

To se pogotovo odnosi na velik broj ljudi (riječ je o gotovo 2 milijarde ljudi) u zemljama u razvoju koji nemaju otvoren bankovni račun.

Digitalizacija plaćanja i mobilnost mogu staviti "svu snagu bankovnih poslovnica i sve financijske servise na dlan njihove ruke", a prema Raineyju, upravo je širenje PayPala izvan tržišta poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije i drugih razvijenih država sljedeći korak za kompaniju kojom žele osvojiti nove korisnike.

Pri tome misli na zemlje poput Indije te latinoameričke i afričke zemlje čijim stanovnicima PayPal želi omogućiti pristup financijskim uslugama, ali i online svijetu koji se "ne može iskusiti bez nekog oblika financijskih instrumenata za online plaćanje".

PayPal je jedna od velikih kompanija koja je na početku podržavala i bila dio Libra Associationa, no poput MasterCarda, Vise, eBaya i Stripea napustili su tu organizaciju te, iako je njihova misija demokratizacije financija slična, odlučili su se fokusirati na vlastite prioritete.

Kopirati
Drag cursor here to close