Harač

Gdje je nestao novac: Prošle nam je godine država uzela 620 milijuna maraka za ceste

Vozači u Bosni i Hercegovini dnevno plate oko 1,7 milijuna konvertibilnih maraka državi od kupljenog goriva na benzinskim crpkama.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2019. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To proizlazi iz podatka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojoj je za Srpskainfo rečeno da je prošle godine prikupljeno ukupno 620,7 milijuna maraka po osnovu cestarina na naftu i naftne derivate.

To je za 238 milijuna konvertibilnih maraka više nego u godini prije, jer je od veljače prošle godine povećana cestarina za 0,15 KM po litri derivata za autoceste.

Kupovinom goriva na tržištu BiH vozači plaćaju dvije cestarine. Jedna je za izgradnju cesta, a druga je za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta. Obje iznose 0,40 KM.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarina u iznosu od 620,7 milijuna KM, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 234,8 milijuna KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Brčko distrikt 3,55 posto).

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta, i raspoređena je po posebnim koeficijentima, na način da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva posto.

Federaciji je raspoređeno 188,5 milijuna KM, Republici Srpskoj 124,6 milijuna KM i Brčko distriktu 6,4 milijuna KM. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

Osim toga, UIO je tijekom prošle godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 milijuna KM, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Kopirati
Drag cursor here to close