Novac za zatvor

Gdje ide novac kojim se plaća sloboda u BiH?

Ova odredba u Republici Srpskoj ukinuta je 2017. godine, te u primjenu vraćena prije tri mjeseca. I to zbog punjenja proračunav…
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2021. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama je u Bosni i Hercegovini praksa da se zatvorske kazne izrečene do godinu dana zamijene za one novčane. Dan na slobodi u Federaciji BiH košta 100, a u Republici Srpskoj 50 maraka. Kako su pretrpani zatvorski kapaciteti, to je prihvatljivo rješenje jer puni proračun, izvještava BHRT navodeći kako to nerijetko vodi do ponavljanja krivičnih djela i jačanja korupcije.

Odvjetnik Asim Crnalić kaže kako je to u pravilu za lakša krivična djela, kao što su porezna utaja, prevara, lakša tjelesna ozljeda, krađa, nesavjestan rad u službi ili zloupotreba službenog položaja stav 1.

''Nije podložno malverzacijama zato što je to otvoreno za javnost, nema tu zakulisnih igara, sve je dostupno provjeri'', rekao je Crnalić.

Ovaj član u FBiH primjenjiv od 2012. godine, ali od federalnog ministarstva pravde novinari nisu dobili podatak koliko je osoba dosad platilo kaznu.

Kako na zahtjev osuđenog o zamjeni kazne odlučuje sud, podaci Kantonalnog suda u Sarajevu kažu da je za godinu i pol dana 11 osoba zamijenilo kaznu zatvora za novčanu.

Ova odredba u Republici Srpskoj ukinuta je 2017. godine, te u primjenu vraćena prije tri mjeseca. I to zbog punjenja proračuna i ubrzanja sudskih postupaka.

Video: Zamjenom kazne zatvora novčanom kaznom u FBiH

Dio stručnjaka tvrdi da će ovakve izmjene pojačati koruptivne radnje. Istraživanje novinara CIN-a pokazalo je da državni službenici nakon što budu osuđeni za uzimanje mita, zatvor izbjegnu plaćanjem kazne. Ima i onih koji su skloni ponavljanju kaznenog djela.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, kaže kako je potrebno napraviti analizu.

''Ministarstvo pravde BiH će pokrenuti tu analizu, da vidimo koliko je povratnika u zatvore, onih koji su otkupili svoju kaznu zatvora, da vidimo koliko je to djelotvorno”, kazao je Grubeša.

Problem je što se ne zna gdje odlazi prikupljeni novac od kazni. Između ostalog, zbog toga je 2019. godine postojala inicijativa u Parlamentu FBiH da se ovaj član izbriše, ali reakcije nadležnih nije bilo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close