Ipak se isplati

Francuzi odgodili poskupljenje goriva za 2019. godinu

Prema navodima francuskih medija, koji se pozivaju na izvor iz Elizejske palače, poskupljenje goriva, koje je ranije suspendirano na šest mjeseci, otkazano je za sljedeću godinu, prenosi agencija Anadolija.
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2018. u 08:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenje goriva u Francuskoj, zbog čega je zemlja prethodnih tjedana bila pogođena masovnim prosvjedima, odgođeno je za 2019. godinu.  

Prema navodima francuskih medija, koji se pozivaju na izvor iz Elizejske palače, poskupljenje goriva, koje je ranije suspendirano na šest mjeseci, otkazano je za sljedeću godinu, prenosi agencija Anadolija. 

Odustajanje od najavljenih mjera

Francuski premijer Edouard Philippe izjavio je da bi njegova zemlja mogla u potpunosti odustati od poskupljenja goriva. 

Nakon što je Vlada Francuske odlučila suspenzirati povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci, premijer Philippe je istaknuo da bi moglo biti ukinuto povećanje poreza na gorivo ukoliko ne bude pronađeno adekvatno rješenje u vezi s kupovnom moći stanovnika. 

Dodao je da je cilj svake odluke koju donese francuska Vlada da budu povećane plaće radnika u zemlji, napominjući da razumije i nezadovoljstvo građana. 

Philippe je u utorak priopćio da je vlada te zemlje suspendirala odluku o uvođenju dodatnog poreza na gorivo i povećanje komunalnih usluga. 

Vlada je tako odustala od najavljenih mjera koje su izazvale masovne prosvjede i nerede koji su proteklog vikenda eskalirali nasiljem na ulicama Pariza. 

Demonstrantima nije dovoljno

Francuski demonstranti pozdravili su odluku predsjednika Emmanuela Macrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo planiranog za sljedeću godinu, ali kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnjev javnosti. 

''Mislim da je odluka donijeta prekasno'', rekla je za agenciju AP glasnogovornica "žutih prsluka" Jacline Mouraud. 

Navela je da će različite prosvjedne grupe sada odlučiti što će dalje raditi, ali je ocijenila da će mnogi vjerojatno ostati pri odluci o daljim prosvjedima. 

Kopirati
Drag cursor here to close