Pao je dogovor

Francuska popustila oko digitalnog poreza i izbjegla trgovinski rat sa SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump umalo je naredio uvođenje carine na francuska vina kao odgovor na oporezivanje američkih internetskih kompanija u Francuskoj.
Gospodarstvo / Novac | 27. 08. 2019. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je jedna od zemalja EU koje su najveći zagovornici uvođenja "digitalnog poreza", odnosno nove regulative koja bi spriječila multinacionalne kompanije da premještaju svoju dobit i poreze plaćaju u najmanjoj mogućoj mjeri.

Takvu praksu najčešće u Europskoj uniji, primjerice dogovorima s Irskom i kroz razne off-shore kombinacije, provode američke kompanije poput Googlea, Facebooka, Amazona ili Applea.

Iz tog razloga Francuska i Njemačka su pokrenule inicijativu da se umjesto dobiti tim korporacijama u EU oporezuju prihodi.

Prijedlog se sastojao od 3%-tnog poreza na prihode onih kompanija koje u svijetu ostvaruju preko 750 milijuna, a u Francuskoj preko 25 milijuna eura prihoda.

Ovakve najave nisu dobro sjele američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji već neko vrijeme carinama "ratuje" s Kinom – pa je najavio da će, uvede li Francuska porez na američke kompanije, odmah odgovoriti uvođenjem carina na francuska vina.

Kako bi spriječili eskaliranje još jednog trgovinskog rata, predstavnici poreznih vlasti Francuske i SAD-a ovih dana su se upustili u pregovore i, kako se danas čini, postigli dogovor.

SAD neće uvesti carine na vina uvezena iz Francuske, a zauzvrat će Francuska olakšati porezni teret multinacionalnim kompanijama, javlja Bug.

Amazon, Apple, Google i drugi u toj će zemlji biti oporezivani u skladu s naputcima koje upravo priprema OECD. U slučaju da francuski "digitalni porez" bude viši od OECD-ovih preporuka, Macronova je vlada obećala vratiti preplaćeni iznos poreza.

Finalni dogovor Macron i Trump bi trebali potpisati tijekom ovotjednog sastanka skupine G7 u francuskom gradu Biarritzu.

Kopirati
Drag cursor here to close