Džepovi

Forbes: Novi svjetski bogataši vezani su uz cjepivo

''Čak su i tvrtke koje rade iza kulisa kako bi pomogle većim tvrtkama da testiraju nove lijekove i uređaje vidjele da njihove cijene dionica dosežu nove maksimume'', piše Forbes.
Gospodarstvo / Novac | 24. 12. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novih 50 milijardera ove godine ''skrilo'' se u zdravstvenom sektoru, objavio je časopis Forbes navodeći kako su među novim bogatašima znanstvenici koji stoje iza dvaju najuspješnijih cjepiva protiv koronavirusa - jednog su razvili Pfizer i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech, a drugog tvrtka Moderna sa sjedištem u Massachusettsu - Uğur Şahin i Stéphane Bancel.

Tvrtka BioNTech koju je osnovao Şahin vrijedna je 4,2 milijardi dolara, a Bancelova Moderna vrijedi 4,1 milijuna. Uz obje se vežu nova bogatstva ljudi koji rade na cijepivima i njihovoj sigurnosti kao i transportu.

Među bogatima nisu samo oni čije tvrtke stoje iza cjepiva. Među njima su i tvrtke koje razvijaju liječenje antitijelima i lijekove koji pomažu liječnicima u borbi protiv virusa. Njihove tvrtke su, piše Forbes, ''profitirale od ludila na tržištu''.

Carl Hansen, izvršni direktor kanadske biotehnološke odjeće AbCellera, sada je ''težak'' 2,9 milijardi dolara nakon što je njegova tvrtka krenula s liječenjem antitijelima čija je metoda razvijena s farmaceutskim divom Eli Lilly.

''Čak su i tvrtke koje rade iza kulisa kako bi pomogle većim tvrtkama da testiraju nove lijekove i uređaje vidjele da njihove cijene dionica dosežu nove maksimume'', piše Forbes.

August Troendle, osnivač i izvršni direktor ugovorne istraživačke tvrtke Medpace sa sjedištem u Cincinnatiju, sada vrijedi 1,3 milijarde dolara zahvaljujući skoku tvrtke od gotovo 70% od početka godine.

Novi moguli, piše Forbes, potječu iz 11 različitih zemalja, ali većina živi u Kini, ranom epicentru Covid-19, u kojem je danas gotovo tridesetak novih milijardera u zdravstvu - glavni među njima je Hu Kun, predsjednik proizvođača medicinskih uređaja Contec Medical Systems.

Dionice Conteca porasle su za gotovo 150% zbog jake inozemne prodaje proizvoda i uređaja koji se koriste u liječenju pluća.

Kopirati
Drag cursor here to close