Predloženi proračun

Federacija u 2021. ulazi s 27,7 milijuna KM manjim proračunom

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao kako on sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja.
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2020. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predloženi proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja, kazao je federalni premijer Fadil Novalić obraćajući se zastupnicima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Oni po hitnom postupku razmatraju proračun čiji je predlagač Vlada FBiH, kao što bi trebalo da na sutrašnjoj sjednici učine i zastupnici Doma naroda čija je suglasnost također potrebna da bi proračun Federacije za 2021. postao operativan.

Premijer Novalić, obrazlažući prijedlog tog važnog financijskog akta danas članovima Zastupničkog doma, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te zaključio da će proračun za 2021. sadržavati mjere za sanaciju stanja vezanog za GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u Federaciji BiH, ali kasnije i povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim poduzetih mjerama.

Ukupni predloženi proračun iznosi 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 mil KM manje od ovogodišnjeg proračuna, odnosno rebalansa izvršenog u travnju.

Porezni prihodi su gotovo na ovogodišnjoj razini jer Vlada smatra da će planirane mjere dati rezultate.

Planirani proračunski prihodi od doprinosa za PIO očekuju se na ovogodišnjoj razini, a isto važi i za prihode od neizravnih poreza.

Premijer je za iduću godinu najavio nastavak restriktivne politike u javnoj potrošnji, a za plaće i naknade troškova zaposlenih kazao da je ukupni iznos blago povećan nakon što je s početkom pandemije bio smanjen. I s povećanjem je ispod razine Rebalansa proračuna za 2020. godinu.

Planirani proračunski rashodi su 4,4 milijarde KM, od čega je za kapitalne transfere planirano 227,5 milijuna KM, odnosno 90 milijuna više nego u 2020. godini. Za izgradnju brzih cesta je planirano 115 milijuna. Ovom iznosu će tijekom godine biti pridodano još 20 milijuna KM.

U nastavku borbe protiv posljedica pandemije COVID-a 19, predviđeno je intenziviranje mjera, pa u tom smislu, pomoć nižim razinama vlasti, kantonima i općinama u iznosu od 230 milijuna KM, kao i 150 milijuna Fondu za stabilizaciju gospodarstva. Ovo drugo će se trošiti na temelju podzakonskih akata.

Za podršku zapošljavanju je predviđeno dodatnih 50 milijuna, kao i novih 25 milijuna podrške gospodarstvu kroz garancijski fond; zatim 10 milijuna za uvezivanje staža zaposlenih u privatnim i javnim poduzećima, te pomoć od 9 milijuna KM aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kao subjektima koje trpe značajne posljedice krize izazvane pandemijom. Predviđeno je i 25 milijuna KM za izgradnju aerodroma u Bihaću.

Zdravstvenim ustanovama je planirano duplo više novca nego dosad, 60 milijuna KM, za borbu protiv COVID-a 19, kazao je federalni premijer i dodao da je novac za cjepiva protiv COVID-a 19 već uplaćen.

Za naknade roditeljima djece s posebnim potrebama je predviđeno ukupno 16,5 milijuna KM te tri milijuna za ustanove socijalne zaštite.

Transferi za mirovine, poljoprivredu, povratnike i druge korisnike nisu trpili, ostali su na dosadašnjoj razini.

Premijer Novalić je zaključio da su sve planirane mjere realne i održive i naglasio da je izuzetno važno da Federacija BiH dobije i zakone o doprinosima te o porezu na dohodak.

Kopirati
Drag cursor here to close