Samo lagano

Federacija, proračun i blamiranje: Velike brojke s pogrešnim slovima

Zanimljivo, je kako se u presliku ovog zahtjeva, za ovako važnu stvar, olako pristupa važnim dokumentima pa milijun, kojeg ćemo posuditi, može biti napisan i nakaradno.
Gospodarstvo / Novac | 11. 01. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu.

Predloženi proračun je prihvatio na sjednici održanoj pred Novu godinu i Zastupnički dom, što je u dvodomnom federalnom parlamentu neophodno za stupanje na snagu najvažnijeg financijskog akta FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. godine članovima Parlamenta predloženi budžet i pozivajući ih da ga izglasuju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covid-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

Video: I Dom naroda odobrio predloženi budžet FBiH za 2021. godinu

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim poduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na povijesnu krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Proračun Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg budžeta, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020. godine.

Inače, uoči glasovanja, Ivo Tadić je ume Kluba izaslanika hrvatskog naroda predložio da Dom naroda usvoji zaključak kojim zadužuje Vladu FBiH da osigura zaduženje od 428.000.000 KM kod drugih kreditnih institucija ukoliko se ne ostvari dogovor o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Zanimljivo, je kako se u presliku ovog zahtjeva, za ovako važnu stvar, olako pristupa važnim dokumentima pa milijun, kojeg ćemo posuditi, može biti napisan i nakaradno.

Kopirati
Drag cursor here to close