Aplicirala i dobila, ali...

Federacija nije povukla čak 1,3 milijarde KM kredita

Riječ je o podacima Ureda za reviziju institucija FBiH, koji je proteklih nekoliko mjeseci češljao dokumentaciju Vlade FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 01. 10. 2020. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine nije povukla čak 1,3 milijarde maraka odobrenih kredita za ukupno 17 projekata na koje je aplicirala i dobila financijska sredstva, navodi se u izvještaju o reviziji izvršenja budžeta FBiH za prošlu godinu.

Sve pregledali

Riječ je o podacima Ureda za reviziju institucija FBiH, koji je proteklih nekoliko mjeseci češljao dokumentaciju Vlade FBiH, a koja se tiče izvršenja budžeta i njegovog utroška.

Samo lani, kako je navedeno, Federacija je platila 5,8 milijuna KM penala zbog nepovučenih sredstava. Indikativno je da, dok tražimo nove kredite, Federacija je ukupno platila do kraja 2019. na neiskorištene kredite oko 20 milijuna maraka penala.

Da stvar bude gora, Vlada FBiH nije iskoristila ni kreditna sredstva za projekt podrške zapošljavanju koji je odobrila Svjetska banka. Tu je plaćeno više od 200.000 KM penala.

''Za najveći broj projekata planiran je početak implementacije u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Ukupno plaćena taksa na nepovučena sredstva, zaključno s 31. prosincu 2019. godine, iznosila je 19.584.605 KM, od čega se na taksu plaćenu u 2019. odnosi 5.863.104 KM'', navedeno je u izvještaju.

Korisnici kredita

Kako je pojašnjeno, sve obveze po troškovima na nepovučena sredstva snose krajnji korisnici kredita, a to su firme koje su dobile sredstva.

''Jedino se obveze ne plaćaju po kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj - IBRD, koji se plaćaju iz budžeta FBiH'', istaknuto je.

No, takvih je projekata malo. Odnosno, svega dva.

O kojim kreditima se radi

Kako je navedeno, nisu povučeni krediti za gradnju Koridora 5C, ali ni za izgradnju vodovodne mreže. Radi se i o projektima izgradnje gradskih prometnica u Sarajevu, obnove željezničke infrastrukture, sanacije cesta nakon poplava, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close