Prepucavanje

Federacija na mirovinama oštetila Srpsku za 1,2 milijardi KM?!

Posebno zabrinjavajući je podatak da je predratnih korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili na području sadašnje FBiH nekada bilo 38.000, a danas ih je preostalo samo 13.028.
Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pretrpio je od 2005. do kraja srpnja ove godine financijsku štetu od čak milijardu i 223,2 milijuna maraka na ime isplate korisnika koji su mirovinu do 1992. zaradili na prostoru sadašnje FBiH, rekli su Glasu Srpske u ovom fondu.

Objašnjavaju kako se taj gubitak računa od svibnja 2005. godine, kada je podnesena prva tužba protiv Federalnog zavoda MIO za preuzimanje na isplatu svih prijeratnih korisnika.

Nakon višegodišnjeg sudskog spora Fonda MIO Srpske i Federalnog zavoda MIO o preuzimanju na isplatu prijeratnih korisnika prava na mirovinu, koji su pravo ostvarili do 30. travnja 1992. godine na području sadašnje FBiH, federalni zavod počeo je preuzimati ove korisnike tek u veljači 2013. godine. Od tada pa do kraja prošle godine, kako je rečeno Glasu Srpske, preuzeli su svega 299 korisnika, što potvrđuje da se taj proces odvija sporo.

''Zbog različitih opstrukcija i komplicirane administracije veoma mali broj korisnika vraćen je na isplatu kod Federalnog zavoda'', ističu u Fondu MIO RS.

Posebno zabrinjavajući je podatak da je predratnih korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili na području sadašnje FBiH nekada bilo 38.000, a danas ih je preostalo samo 13.028.

Riječ je uglavnom o starijoj generaciji, kojih je od 2007. do kraja srpnja ove godine umrlo 25.000, što predstavlja, kako ističu u Fondu MIO Republike Srpske, svojevrsno biološko iznurivanje te kategorije stanovništva.

''Svakog mjeseca izdvajamo oko pet milijuna maraka za isplate preostalih 13.028 predratnih korisnika, u suprotnom bi svi ostali bez mirovina'', naglašavaju u Fondu MIO Republike Srpske i podsjećaju da je ranije taj iznos bio veći jer je bilo i više korisnika.

Iz Fonda podsjećaju da je ovaj proces počeo na osnovu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Šekerović i Pašalić protiv BiH", od ožujka 2011. godine, kojom je naloženo FBiH da otkloni izvore diskriminacije i promijeni svoje mirovinsko zakonodavstvo da omogući povratak na isplatu kod Federalnog zavoda MIO povratnicima iz Srpske u FBiH.

Nakon 16 mjeseci od toga, i nakon tri prijave koje su zbog nesprovođenja presude "Šekerović i Pašalić protiv BiH" Odboru za nadgledanje provođenja presuda suda u Strasbourgu podnosili Fond MIO i Udruženje penzionera Srpske, u lipnju 2012. donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o MIO FBiH, a potom u listopadu 2013. i Pravilnik o ostvarivanju prava, te Federalni zavod tek u veljači 2013. godine počinje s preuzimanjem na isplatu prijeratnih korisnika prava na mirovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close