Mir, mir, mir

Federacija i Srpska neće se tužakati zbog poreza

Na sastanku se razgovaralo o životnim pitanjima a rečeno je kako sudionici sastanka imaju skoro identične stavove o tim pitanjima.
Gospodarstvo / Novac | 26. 12. 2019. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Sarajevu da će i Republika Srpska i Federacija BiH povući tužbe koje se odnose na raspodjelu proihoda od neizravnih poreza.

"Mi s ovim dogovorenim poravnanjem povlačimo tužbene zahtjeve i nadam se da ćemo nakon praznika, do kraja siječnja i to riješiti", rekao je Višković novinarima nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Podvlačenje crte

Istaknuo je kako je blizu konačno rješenje o poravnanju u vezi s povratom PDV-a i da postoji dobra volja da se riješi to pitanje, dodajući da je Republika Srpska, prema analizi koja je urađena, u plusu 32-33 milijuna KM, kao i da je ovaj akt dostavljen FBiH.

"Vlada Republike Srpske poslala je akt vezan za to poravnanje. Dogovoreno je s Novalićem, ukoliko imaju neke primjedbe, da ih navedu. Ako je netko računao kamate da to bude po istom principu, odnosno da se odnosi i na Republiku Srpski i FBiH i da za sav ovo razdoblje koje je sporno od 2012. godine do danas podvučemo crtu i da od Nove godine krenemo od nule", rekao je Višković.

Video: Novalić: Dogovorena deblokada 120 milijuna KM

Naveo je kako je na današnjem sastanku razgovarano o životnim pitanjima i da sudionici sastanka imaju skoro identične stavove o tim pitanjima.

"Očekujem da već u prvom kvartalu sljedeće godine znatan broj ovih pitanja bude u operativnoj razradi i realizaciji", naveo je Višković, te naglasio da je prioritet zaštita domaće proizvodnje, što traže i gospodarstvenici u Republici Srpskoj.

Uvoznički lobi

Napomenuo je kako u BiH postoji jak uvoznički lobi, te kao primjer naveo podatak da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu mesa.

"Pitanje uvozničkog lobija ćemo sigurno rješavati u narednom periodu", rekao je Višković, te dodao i iz Republike Srpske i iz FBiH dolazi poruka da je neophodno zaštiti poljoprivrednu proizvodnju.

Novalić je rekao kako je danas dogovorena djelimična, ali značajna deblokada novca "Elektroprenosa BiH".

"Od 180 milijuna KM investicijskih sredstava dogovoreno je deblokiranje 120 milijuna KM", rekao je Novalić, te dodao da ta deblokada može početi odmah.

Prema njegovim riječima, Skupština "Elektroprenosa BiH" bit će održana između 15. i 20. Siječnja, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close