Nepažnja

Gdje Federacija gubi više od milijardu?

Među mjerama za smanjenje crnih statistika, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH predlaže formiranje jedinice za sigurnost te još i agencije za sigurnost prometa FBiH i tijela za koordinaciju sigurnosti na cestama.
Gospodarstvo / Novac | 07. 04. 2019. u 18:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog prometnih nesreća i nezgoda Federacija BiH godišnje gubi oko 600 milijuna dolara, odnosno više od pet posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, podaci su Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Sistemski pristup

''Kako je sigurnost na cestama kritično pitanje u FBiH, sa smrtnim ishodom po stanovniku oko pet puta većim nego u zemljama s najboljim rezultatima u zapadnoj Europi, postoji velika potreba za sistemskim pristupom koji može pružiti rezultate'', kaže se u informaciji Ministarstva o mjerama za poboljšanje stanja sigurnosti prometa na cestama. 

Iako nam u Ministarstvu prometa nisu mogli pojasniti odakle toliki gubitci, iz ''Cesta Federacije BiH'' ukazali su na istraživanja prema kojima svake godine na našim cestama pogine oko 250 ljudi, a više od 6.800 njih bude povrijeđeno. Zbog toga ekonomija FBiH gubi stotine milijuna dolara, ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i odštete, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti povrijeđenih...

Među mjerama za smanjenje crnih statistika, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH predlaže formiranje jedinice za sigurnost te još i agencije za sigurnost prometa FBiH i tijela za koordinaciju sigurnosti na cestama.

Edukacija osnova

Mersiha Imširović, suradnica za sigurnost prometa u BIHAMK-u, kaže da takve institucije postoje u svim uređenim državama, pa su potrebne i u FBiH.

''Prikupljam podatke o sigurnosti prometa i moram se obratiti na 11-12 adresa. Pritom, ti podaci nisu usklađeni. Osnovno je za sada educirati mlade, vozačke, ali i one koji provode zakon. Imamo zakone, ali se baš i ne provode'',dodala je Imširović.

Malo učinili za desetljeće

Generalna skupština UN-a 2. Ožujka 2010. godine izglasala je Desetljeće borbe za unaprjeđivanje sigurnosti prometa, radi smanjenja broja smrtno stradalih na cestama širom svijeta za 50 posto, čime bi se spasilo pet milijuna života.

No, u FBiH je malo što učinjeno, što se može zaključiti i iz informacije Federalnog ministarstva prometa, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close