Dom naroda

Federacija dobila rebalansirani proračun težak 5,5 milijardi KM

''Prvi smo u regiji predložili rebalans proračuna", kazao je premijer.
Gospodarstvo / Novac | 28. 04. 2020. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa u Federaciji BiH će narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije u iznosu od 5.508.930.679 KM, kao i zakon o njegovom izvršenju.

''To je prvi usvojeni rebalans proračuna u regiji. U odnosu na dosadašnji iznos uvećan je za 554.538.278 KM ili za 11 posto'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Podjela

Glavna karakteristika rebalansa je ta da je planirano 500 milijuna KM u fondu za stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomnskiih posljedica u uvjetima pandemije.

''Osim toga, planirano je 20 milijuna za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 milijuna koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 milijuna KM, koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 milijuna KM'', pojasnio je Novalić.

Dodatnih 21 milijun KM planiran je rebalansom proračuna za zdravstvo, tri milijuna za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa.

Kao pomoć nižim razinama vlasti, kantonima, planirano je 200 milijuna.

Ovim rebalansom su sva ministarstva reducirala tekuće transfere. Tako su najveća umanjenja izvršena na sljedećim transferima: za 1,8 milijuna umanjeno je političkim strankama, za 495 tisuća KM za unapređenje transparentnosti u radu Vlade, za uvezivanje staža za 7 milijuna, za 2,3 milijuna za trajni revolving fond.

Iznosi

Također, transferu za boračke kategorije umanjenje iznosi ukupno 20 milijuna KM, ali nisu smanjena individualna prava boraca. Transferi na razdjelu Ministarstvo obrta za 5,39 milijuna, Ministarstva obrazovanja za 3 milijuna, Ministarstvo okoliša za 3,5 milijuna te za Ministarstva prometa za 15,2 milijuna.

Za primjenu Zakona o podršci obiteljima s djecom za 19,5 milijuna, za kulturu i sport je umanjenje 3,4 milijuna, za raseljene i izbjeglice 5 milijuna KM.

Rashodovna strana proračuna pretrpjela je značajne izmjene zbog potrebe da se pomogne gospodarstvu, odnosno planira značajan novac u stabilizacijskom fondu.

Na pozicijama plaća, naknada i doprinosa, iznos je umanjen, ali to, kako je rečeno, ne podrazumijeva umanjenje osnovice niti smanjenje pojedinačnih osobnih dohodaka uposlenika već isključivo uštede koje su se pojavile kod većine proračunskih korisnika zbog činjenice da su prijemne procedure otkazane ili prolongirane.

U pripremi ovog rebalansa, Vlada se suočila sa sačinjavanjem relevantnih i realnih projekcija očekivanog umanjenja prihoda od poreza i doprinosa kao posljedicom pandemije koronavirusa, ali i sa potrebom da se planira za stabilizacijski fond koji će osigurati značajan novac za pomoć gospodarstvu i privrednim subjektima u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close