Osvajanje tržišta

Facebookova kriptovaluta Libra mogla bi biti lansirana u siječnju

Zbog pravnih zahtjeva Libra neće biti punokrvna kriptovaluta već stablecoin čija je vrijednost vezana uz američki dolar, pa će funkcionirati kao token za digitalna plaćanja i bit će pod nadzorom regulatora.
Gospodarstvo / Novac | 29. 11. 2020. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookova kriptovaluta Libra, najavljena prije godinu i pol, još uvijek nije lansirana jer su joj se usprotivili regulatori financijskih tržišta, povjerenici za zaštitu podataka i, najvažnije, financijske vlasti u Švicarskoj gdje bi Librina krovna udruga trebala imati službeno sjedište.

Ovi regulatorni problemi uzrokovali su odgode pokretanja ove digitalne valute te u konačnici i promjenu u njezinom načinu funkcioniranja.

Kako sada doznaje Financial Times, Libra bi mogla napokon svjetlo dana ugledati u siječnju, no bit će drugačije namjene nego što je inicijalno bilo planirano.

Libra će tako postati stablecoin čija je vrijednost "usidrena" uz američki dolar, a morat će zadovoljavati i ostale propise kako bi je Švicarci odobrili – pa je tako Facebook pristao i da njihova kriptovaluta bude pod nadzorom nadležnih agencija (za razliku od, primjerice, bitcoina, kojeg ne nadzire nitko), javlja Bug.

Libra bi trebala poslužiti za digitalna plaćanja online, a u početku će biti dostupna samo kao token vezan u dolar.

Kasnije bi se trebale pojaviti i druge inačice vezane uz druge valute, kao što su prije svega euro, ili funta. Istodobno s valutom trebao bi biti lansiran i digitalni novčanik naziva Novi (ranije Calibra).

Librom bi se plaćati trebalo moći kroz Facebookove chat aplikacije Messenger i WhatsApp. Plaćanja bi se mogla provoditi tako da krajnji korisnik plaća pojedinoj kompaniji čije usluge koristi, ili pak da svojim kontaktima lako i brzo prebacuje sredstva.

Neki od članova udruge Libra Association su i kompanije Lyft, Shopify, Spotify i Uber, pa je moguće da će one biti među prvima koje će korisnicima omogućiti da njihove usluge plate upravo Librom.

Kopirati
Drag cursor here to close