Neki manje, neki više

Evo koliko su tehnološki bogataši donirali za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Dok je Jack Dorsey najavio doniranje čak 28 posto svog bogatstva, osnivač Facebooka malo je skromniji te je donirao 0,03 posto.
Gospodarstvo / Novac | 14. 04. 2020. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike tehnološke kompanije na različite načine pokušavaju pomoći u kriznoj situaciji u koju je svijet upao ove godine.

Dio njih svoje je proizvodne pogone iskoristio za proizvodnju respiratora, dok neki doniraju novac u različite fondove i udruge koje će ga usmjeriti za financiranje pronalaska cjepiva, pomoći će ljudima slabijeg imovinskog stanja i slično.

Prošli tjedan svojom najavom donacije sve je iznenadio Jack Dorsey, izvršni direktor Squarea i Twittera, koji je najavio da će darovati čak milijardu dolara za suzbijanje pandemije.

Ta svota predstavlja čak 28 posto njegova bogatstva i mogao bi poslužiti kao primjer ostalim bogatašima čije se donacije mjere u desecima ili oko 100 milijuna dolara te predstavljaju manje od jedan posto njihova bogatstva, javlja Zimo.

Dorsey će postupno prodavati dionice Squarea i taj novac dodijeliti svojoj zakladi Start Small, a prvi iznos od 100 tisuća dolara bit će namijenjen američkom fondu za hranu. Kada pandemija prođe, novac će preusmjeriti u zdravstvo, školovanje djevojčica i univerzalni dohodak.

Dok Dorsey namjerava donirati 28 posto svog bogatstva, iznos koji osnivač i šef Amazona Jeff Bezos namjerava donirati borbi protiv koronavirusa iznosi oko 0,08 posto bogatstva. Riječ je o 100 milijuna dolara koje će donirati neprofitnoj organizaciji koja podržava banke hrane.

Pored toga, Amazon je pokrenuo vlastiti fond usmjeren pomoći svojim suradnicima i sezonskim radnicima u koji su uplatili 25 milijuna dolara, a fond su otvorili i vanjskim donacijama.

Osoba iz tehnoloških krugova koja se najviše spominje od izbijanja pandemije je Bill Gates. Suosnivač Microsofta godinama financira projekte vezane za cijepljenje te se nakon izbijanja pandemije koronavirusa aktivirao kako bi pomogao u pronalasku cjepiva za virus.

Osim što je putem filantropskog fonda koji je pokrenuo sa suprugom donirao 100 milijuna dolara borbi protiv koronavirusa, najavio je gradnju tvornica u kojima bi se trebala proizvoditi cjepiva. Tvornice će raditi za proizvodnju više potencijalnih cjepiva koja se trenutačno razvijaju, a na kraju će se iskoristiti samo jedna ili dvije tvornice za cjepiva koja će se pokazati najučinkovitijima. Ostale tvornice neće se koristiti, a trošak za njih iznosit će nekoliko milijardi dolara.

Osoba koja se našla na udaru kritika zbog svoje ne baš izdašne donacije borbi protiv korone jest Mark Zuckerberg. Na TikToku nedavno je objavljen i videozapis na kojem se pokazuje koliko je donacija šefa Facebooka skromna te je 25 milijuna koje je donirao prošli mjesec tada iznosilo oko 0,03 posto njegova bogatstva.

Na društvenim mrežama vode se rasprave o Zuckerbergu i dok ga neki kritiziraju, drugi njegovim kritičarima postavljaju pitanje: "A koliko ste novca vi donirali"?

Što se Googlea tiče, oni su prošli tjedan najavili pomoć 5 tisuća obitelji u San Franciscu na koje je pandemija najviše utjecala te im namjeravaju donirati svakoj po tisuću dolara. Od ukupno 5 milijuna dolara donacija, milijun će donirati izvršni direktor Pichai, a pozivaju i ostale zaposlenike Googlea da doniraju novac u fond za pomoć ugroženim obiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close