Naš novac

Evo kako su potrošili novac koji plaćate za putarine

Bez obzira na odredbe zakona, u praksi namjenskih 0,15 KM za puteve u analiziranom periodu nije završavalo na računima putarskih poduzeća…
Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za tri godine vozači u Bosni i Hercegovini uplatili su 637 milijuna maraka na ime putarine za održavanje puteva, ali je manje od 445 milijuna zaista potrošeno u tu svrhu, objavio je Transparency International u BiH.

Analiza koju je uradila ova organizacija pokazala je da od 2015. do 2017. godine 191,7 milijuna nije doznačeno putarskim poduzećima.

''Po toj računici, gotovo svaka treća marka od putarina za održavanje puteva potrošena je za krpljenje proračuna i vraćanje ino dugova, iako je u Zakonu o trošarinama jasno definirano da se radi o namjenskom novcu'', navodi Transparency International.

  / Izvor: Transparency International 

Organizacija podsjeća da vozači u Bosni i Hercegovini na svaku litru goriva plaćaju jednu trošarinu čiju namjenu određuju entitetske vlade i dvije putarine čiju je namjenu zakon već definirao – jednu za održavanje i izgradnju puteva i drugu za izgradnju autoputova. Bez obzira na odredbe zakona, u praksi namjenskih 0,15 KM za puteve u analiziranom periodu nije završavalo na računima putarskih poduzeća, što jasno pokazuju zvanični dokumenti entitetskih vlada, a razlika između onog što se prikupilo i onog što se uložilo u puteve drastično se povećavala iz godine u godinu.

Sredstva od putarine za puteve, Uprava za neizravno oporezivanje BiH sa svim drugim prihodima od PDV-a, carina i trošarinama doznačava entitetima na jedinstvene račune, a zbog specifičnog načina preraspodjele između entiteta, lokalnih zajednica i putarskih poduzeća, novac koji odlazi za puteve je neusporedivo manji. Prvi razlog je rast vanjskog duga, a drugi taj što se nisu ostvarila predviđanja da će putarska poduzeća zbog razvoja gospodarstva i rasta prihoda od PDV-a dobiti i više nego što im pripada. Zapravo, dogodilo se potpuno obrnuto.

  / Izvor: Transparency International 

U Federaciji BiH, entitetska i županijske direkcije za ceste na svoje račune ne dobivaju 0,15 KM nego 3,9 posto onoga što ostane od ukupnih prihoda od neizravnih poreza, kada se vrati vanjski dug Vlade FBiH.

Raspodjela ukupnih prihoda od indirektnih poreza u Republici Srpskoj definirana je Zakonom o proračunskom sustavu i to tako da 72 posto onoga što ostane nakon servisiranja ino duga ide u budžet RS, 24 posto općinama i gradovima, a 4 posto J.P. Putevi RS.

Za razliku od entiteta koji su zakonom odredili dio putarine koja će se zaista koristiti za puteve, Brčko Distrikt BiH još nema jasne zakonske propise pa se često dogodi da od putarine niti jedna marka ne bude uložena u puteve.

  / Izvor: Transparency International 

Republika Srpska i Federacija BiH uzimaju 28 posto – 29 posto prihoda od putarine za krpljenje proračunskih rupa, dok Brčko Distrikt 72 posto prikupljene putarine u promatranom razdoblju nije usmjerio nadležnom Javnom poduzeću Putevi Brčko, navodi, između ostalog Transparency International na svojem portalu Transparentno.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close