Svjetska tržišta

Europske burze pale unatoč velikim fiskalnim poticajima

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 2,7 posto, nakon što je jučer porastao oko 2 posto.
Gospodarstvo / Novac | 18. 03. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica oštro pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, jer ni veliki fiskalni poticaji u najvećim svjetskim gospodarstavima nisu odagnali strah ulagača od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa u svijetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 2,7 posto, nakon što je jučer porastao oko 2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 3,25 posto, na 5.122 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,40 posto, na 8.545 bodova, a pariški CAC 3,80 posto, na 3.840 bodova.

Nakon jučerašnjeg znatnog rasta, burze su jutros ponovno pod pritiskom dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u svijetu, pri čemu ih nisu uspjele ohrabriti ni najave velikih fiskalnih poticaja gospodarstvima.

Jučer je britanska vlada objavila paket pomoći vrijedan 330 milijardi funti, a Francuska paket vrijedan 45 milijardi eura.

Bijela kuća poručila je, pak, da radi na planu potpora gospodarstvu vrijednom 850, a možda i 1.000 milijardi dolara, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na 1.000 dolara.

Unatoč nizu monetarnih i fiskalnih poticaja, ulagači su nesigurni jer se teško može procijeniti kakve će biti gospodarske štete, s obzirom da širenje virusa nije zaustavljeno, a da su u mnogim zemljama dijelovi gospodarstva paralizirani.

Pandemija je izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje...

Zbog toga su i na azijskim burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu više od 3 posto, skliznuvši na najnižu razinu od 2016. godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,7 posto, na 16.726 bodova.

U dubokom su minusu i američki terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu u srijedu, nakon što je dan prije S&P 500 indeks skočio 6 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close