Deficit

Europska komisija upozorila Italiju na 'nezapamćeno kršenje propisa eurozone'

Europska komisija je u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno" kršenje propise eurozone za sastavljanja proračuna.
Gospodarstvo / Novac | 19. 10. 2018. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno" kršenje propise eurozone za sastavljanja proračuna, prenosi Al Jazeera Balkan.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici planirano odstupanje od ciljeva reguliranja duga i deficita označio je kao "nezapamćeno u povijesti Sporazuma o stabilnosti i rastu".

Sporazum predstavlja pravilnik za sastavljanje proračuna u eurozoni.

Proračun Italije za 2019. prijeporan je iz razloga što se oslanja na veliko povećanje deficita, unatoč činjenici da su dugovanja Italije među najvišim na svijetu, čineći 130 posto BDP-a. 

Talijanska vlada planira za iduću godinu deficit u visini od 2,4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od tri posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1,8 posto.

Al Jazeera Balkan prenosi kako proračun za 2019. potiče ulaganja u socijalnu zaštitu, smanjuje dob za mirovinu te povećava trošenje koje povećava deficit.

Vladajuća koalicija je rekla kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član eurozone.

Premijer Giuseppe Conte kazao je da kriticizam EU-a "ne bi trebao zabrinjavati" Talijane te da su spremni braniti "dobro zamišljeni, dobro strukturirani i ostvarivi proračun".

Conte je rekao kako odstupanje talijanskog  proračuna od fiskalnih ciljeva EU-a "nije veliko".

Kopirati
Drag cursor here to close