Štednja

Europi treba novac za crne dane

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržšta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta
Gospodarstvo / Novac | 26. 03. 2018. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eurozona bi trebala osnovati fond 'za crne dane' radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada gospodarskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prema pisanju britanskih medija, prenosi Hina.

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva. Upozorila je ipak na "druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete", izdvajajući "jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma".

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržšta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a. Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njezin prijedlog o osnivanju 'fonda za crne dane' predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije. U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je. Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a.

Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u 'crnim danima'. Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priljev financijskih kompanija u Europu nakon Brexita. "Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge tvrtke za financijske usluge vjerojatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent", kazala je Lagarde.

Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije. "Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close