750.000 eura

Europa daje novac za razvoj turističke infrastrukture na Balkanu

Cilj programa dodjele bespovratnih financijskih sredstava Vijeća za regionalnu suradnju je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svijetu
Gospodarstvo / Novac | 11. 06. 2019. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) u ponedjeljak je kao dio svog projekta za razvoj i promociju turizma kojeg financira Europska unija objavilo drugi po redu poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu.

Ukupna vrijednost programa bespovratnih financijskih sredstava (grantova) je 1,62 milijuna eura, dok je u sklopu ovog drugog ciklusa na raspolaganju 750.000 eura za provedbu oko 14 pilot projekata pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, priopćeno je iz RCC-a.

Cilj programa dodjele bespovratnih financijskih sredstava Vijeća za regionalnu suradnju je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svijetu, dovođenje većeg broja posjetitelja na Zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma.

U tu svrhu, sredstva koja će se dodijeliti u okviru drugog poziva koristit će se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga duž nove tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju trenutno radi, a to su Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staze za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma, priopćeno je iz RCC-a.

''Regija je zajedno jača. To važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije; turizam, naime, već čini 14 posto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Više od 12 milijuna turista posjetilo je regiju prošle godine. To je upravo i razlog zašto intenzivno radimo na razvoju zajedničke regionalne turističke ponude i nadopunjavanju napora koje ulažu vlade, posebno u turističkim nišama kulturološkog i avanturističkog turizma'', rekla je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju, Majlinda Bregu.

''Naši ciljevi su jednostavni. Želimo napraviti atraktivniju turističku ponudu koja će privući više turista u regija i dovesti do ostvarivanja veće dobiti i zapošljavanja većeg broja ljudi u turizmu. Dok naš projekt za razvoj i promociju turizma radi na široj perspektivi, program dodjele bespovratnih financijskih sredstava omogućava vlastima na lokalnoj razini, nevladinim organizacijama i razvojnim agencijama da se angažiraju u turizmu i doprinesu razvoju zajedničke regionalne ponude kroz provođenje aktivnosti kojima će se poboljšati kvaliteta usluga i turističke infrastrukture na lokalnoj razini'', rekla je.

U cilju pružanja dovoljno informacija o drugom pozivu svim zainteresiranim stranama, Vijeće za regionalnu suradnju će između 12. i 20. lipnja 2019. organizirati niz informativnih dana u svih šest ekonomija Zapanog Balkana, priopćeno je iz RCC-a.

Info-dan u Sarajevu će se održati u Vanjskotrgovinskoj komori (Branislava Đurđeva 10), Velika dvorana, s početkom u 12 sati. 

Kopirati
Drag cursor here to close