Do 1% do 5%

EU planira uvesti novo oporezivanje internetskih kompanija

Multinacionalne tehnološke kompanije koje posluju putem Interneta mogle bi se vrlo brzo suočiti s novim porezom na tržištu EU.
Gospodarstvo / Novac | 05. 03. 2018. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruno Le Maire, francuski ministar financija, u intervjuu za francuski list Le Journal du Dimanche izjavio je kako se na razini Europske unije priprema direktiva prema kojoj bi se tehnološke multinacionalne kompanije dodatno oporezivale.

Stopa poreza koja će biti uvedena varirat će od 2 do 6%, a bit će bliža donjoj granici tog raspona, kaže Le Maire.

Ovaj bi porez trebao biti dogovoren vrlo brzo, pa bi se već u narednih nekoliko tjedana trebao u javnosti pojaviti prijedlog nove regulative, javlja Bug.hr.

Za početak porez bi trebao biti na ovim nižim razinama kako bi ga se brže moglo uvesti, a kasnije bi se porezne stope prilagođavale.

Prema prijedlogu iz Europske komisije koji je dospio u ruke Reutersa, porezna bi stopa kompanijama ovisila o zemlji u kojoj su registrirane, a kretala bi se od 1 do 5% na ukupne prihode.

Novi bi porez bio usmjeren prije svega na multinacionalne internetske i tehnološke kompanije koje u EU ne plaćaju poreze po jednakim stopama kao i domaće kompanije, iz razloga što mogu prebacivati dobit iz zemlje u zemlju i tako se koristiti raznim olakšicama.

Stoga Francuska predlaže da se za osnovicu izračuna ovog poreza uzima ukupni prihod kompanija a ne dobit, jer se njome lakše manipulira.

Kopirati
Drag cursor here to close