Namjenski računi

Koliko je BiH primila novca za rješavanje migrantske krize?

EU do sada za rješenje migrantske krize u BiH uplatila 70 milijuna eura
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2020. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanica Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zatražila je odgovore koliko je od 2016. godine do sada BiH primila sredstava iz različitih izvora kao pomoć za rješavanje migrantske krize.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kazao je da postoje namjenski računi otvoreni na ime pomoći BiH u rješavanju migrantske krize te je potvrdio da je na taj račun Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice do sada uplaćeno 781.845 KM.

Također na namjenski račun Ministarstva sigurnosti uplaćeno je 1.190.258 KM, a pored pred toga Vlada Češke Republike uplatila je oko 1,8 milijuna KM, a nadležna ministarstva unose aplikacije u Jedinstveni račun trezora.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (Stranka demokratske akcije - SDA) potvrdio je mu je na jučerašnjem sastanku o migracijama, na kojem su nazočili predstavnici međunarodnih organizacija, rečeno da je Europska unija od početka krize u BiH uplatila 70 milijuna eura.

''Ta sredstva se uplaćuju na račun Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ona se troše za plaćanje i iznajmljivanje prostora za smještaj migranata, isplatu plaća uposlenicima te za nabavku hrane, higijenskih potrepština i lijekove'', pojasnio je.

Naglasio je da nema podatke o drugim međunarodnim donatorima, ali je najavio da će pisanim putem dostaviti sveobuhvatnu informaciju izaslanici Majkić.

Kopirati
Drag cursor here to close