Ekolozi tvrde

Energetska strategija BiH samo popis želja vlasti i energetskog lobija

Tvrde da je taj dokument, kako su priopćili, samo popis želja „vlasti i energetskog lobija, koji se ne želi mijenjati čak ni zarad dobrobiti razvoja cijele države“.
Gospodarstvo / Novac | 01. 08. 2018. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološke organizacije kritizirale  su Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine. 

Tvrde da je taj dokument, kako su priopćili, samo popis želja „vlasti i energetskog lobija, koji se ne želi mijenjati čak ni zarad dobrobiti razvoja cijele države“. 

''Donositelji odluka iz BiH očigledno nemaju jasnu i usaglašenu viziju razvoja energetskog sektora. I dalje će se razvoj te oblasti oslanjati na politiku iz 70-tih godina prošlog vijeka, zasnovanu na proizvodnji energije iz fosilnih goriva i izvozu struje '', istaknula je Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene iz Centra za životnu sredinu. 

I Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju ističe da je riječ o još jednom dokazu „kratkovidnosti naših političara“. 

''Dok se naši političari zaklinju u europski put Bosne i Hercegovine u isto vrijeme usvajaju strategiju u kojoj niti jedan od ponuđenih scenarija ne podrazumjeva dekarbonizaciju energetskog sektora kojoj teži Europska unija'',  rekao je Žiško. 

Predsjednik „Ekotima“ Rijad Tikveša naglašava da je veliki nedostatak što se prilikom izrade dokumenta nije uradila strateška procjena uticaja na životnu sredinu. 

Okvirna energetska strategija Bosne i Hercegovine do 2035. godine usuglašavana je više od godinu dana, a bit će razmatrana danas na sjednici Vijeća ministara BiH, navode iz Centra za životnu sredinu. 

Kopirati
Drag cursor here to close