Baza

eKonsultacije – Portal koji će paziti što radi NVO

''To je davalo prostora za različite zloupotrebe kroz nevladine organizacije i ovakav registar će maksimalno smanjiti moguće zloupotrebe u radu nevladinog sektora'', istaknuo je Grubeša.
Gospodarstvo / Novac | 14. 12. 2018. u 12:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova internet platforma će unaprijediti rad i smanjiti mogućnost zloupotreba u nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini, navedeno je danas na prezentaciji internet portala "eKonsultacije"

U okviru platforme predstavljen je i zbirni registar udruženja i fondacija BiH  i eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša pojasnio je da je u BiH moguće registrirati udruženje ili fondaciju kod 18 različitih institucija i da tri osobe mogu registrirati jedno te isto na 18 različitih adresa, zbog čega je BiH bila na sivoj listi MONEYWALL-a za pranje novca i financiranja terorizma.

''To je davalo prostora za različite zloupotrebe kroz nevladine organizacije i ovakav registar će maksimalno smanjiti moguće zloupotrebe u radu nevladinog sektora'', istaknuo je Grubeša.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je da platforma za konsultacije javnog i nevladinog sektora sadrži i dva registra nevladinih organizacija, koji će biti korisni za sve uključene.

Dodao je da bi upotreba moderne tehnologije za komunikaciju i konsultacije trebala unaprijediti položaj nevladinog sektora, iz kojeg trenutno tvrde da nisu dovoljno zastupljeni kod kreiranja politika.

Portal "eKonsultacije" kreiran je u okviru projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom" (CBGI).

Ta platforma će omogućiti pravovremeno informiranje i konsultiranje građana i predstavnika organizacija civilnog društva i tako olakšati njihovo sudjelovanje u kreiranju javnih politika. 

Osim predstavnika državnih institucija, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close