UIO BIH

Ima li promjena: Spremni novi zakoni o PDV-u i akcizama

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine danas je u Banja Luci organizirala obilježavanje završetka Twinning projekta koji financira Europska unija "Unapređenje kapaciteta UIO BIH".
Gospodarstvo / Novac | 18. 12. 2018. u 14:48 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine danas je u Banjaluci organizirala obilježavanje završetka Twinning projekta koji financira Europska unija "Unapređenje kapaciteta UIO BIH".

Kroz ovaj projekt koji je trajao dvije godine pružena je značajna pomoć UIO BIH. Ovaj projekt financira Europska unija u iznosu od milijun eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2014), a provodi ga Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj (AEI) iz Austrije.

Foto: Anadolija / Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark (u sredini) i Miro Džakula (desno)

Veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da su Austrija, Slovenija i Hrvatska pružile podršku UIO BIH za poboljšanje efikasnosti i u usklađivanju s propisima i najboljom praksom EU u oblasti carine i poreza.

"U okviru ovog projekta je pripremljen novi set zakona koji se odnosi na indirektne poreze i procedure carinjenja. Ovo je izuzetno važno za sve građane ove države i sve ekonomske aktere kako bi bili sigurni da postoji sistem prikupljanja indirektih poreza u okviru koga neće biti ostavljena mogućnost za korupciju i utaju poreza i da se porezi prikupljaju i koriste na pravilan način", rekao je Wigemark.

Dodao je da EU podržava UIO BiH od samog osnivanja 2004. godine te da smatra da je to uspješan primjer institucije na državnom nivou koja je na koristi svim građanima u BiH.

Prema njegovim riječima, porezi nisu popularni ni u jednoj državi zbog čega je važno imati transparentan i efikasan sustav.

"Ono što je jako važno jeste imati najnoviju i najmoderniju opremu koja uključuje nove računare, softvere i druga elektronska sredstva i mi ćemo nastaviti da radimo s UIO kako bismo pružili podršku u omogućavanju najboljih sredstava i opreme za provođenje novih politika", kazao je Wigemark i dodao da će nova pravila i procedure pomoći BiH na putu ka EU.

Foto: Anadolija / Spremni novi zakoni o PDV-u i akcizama 

Miro Džakula, direktor UIO BiH, rekao je da su u Twinning projektu završeni prednacrti zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je usklađen s direktivama Europske komisije, pravilnik o primjeni zakona o PDV-u i zakon o akcizama.

"Radili smo na određenim strategijama i na zadovoljstvo predstavnika Europske komisije učinili velik napor da bi mogli BiH ponuditi nova zakonska rješenja usklađena s europskim zakonodavstvom što je i jedna od zadaća BiH kada je u pitanju pristupanje EU", rekao je Džakula.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da prednacrt zakona o PDV-u predviđa jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto, a da je na parlamentu BiH da vrši izmjene ili prijedloge tih zakona.

"Mi u UIO smatramo da je ekonomski za BiH najprihvatljivije i da je ekonomski za BiH najbolja opcija da porezna stopa ostane 17 posto i potpuno je primjerena državi kao što je BiH na ovom stupnju njezinog ekonomskog razvitka", kazao je Džakula.

Kopirati
Drag cursor here to close