Bolje nismo ni očekivali

Ekonomska konkurentnost: BiH najgora u Europi

Među glavnim problemima ekonomija regije ističu se neefikasna državna birokracija, politička nestabilnost, korupcija i porezna politika.
Gospodarstvo / Novac | 07. 10. 2017. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna ekonomija se dobro oporavlja skoro deset godina nakon financijske krize, s ekonomskim rastom 3,5 posto u 2017. godini, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma.

Europske ekonomije zasebno pokazuju bitne znakove oporavka, a očekivani rast eurozone u ovoj godini je 1,9 posto. To poboljšanje može se vidjeti na listi konkurentnosti svjetskih ekonomija gdje je šest europskih država među prvih deset, javlja Al Jazeera.

Svjetski ekonomski forum definiraju konkurentnost država kao set institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti. Švicarska je već nekoliko godina zaredom na prvom mjestu s ocjenom 5,86 (od mogućih 7).  SAD je na drugom mjestu, a skor konstantno popravlja od 2010. godine. Usprkos visokoj ocjeni izvještaj pokazuje da SAD mora popraviti makroekonomsko okruženje, zdravstveni i obrazovni sustav, javlja Al Jazeera.

Zemlje regije smještene su u sredini liste, s izuzetkom Bosne i Hercegovine koja je na 103. poziciji i sa rezultatom 3,87 najgora je europska ekonomija, dok se Srbija sa 101. mjesta u razdoblju 2013.-2014. probila na 78. poziciju.

Među glavnim problemima ekonomija regije ističu se neefikasna državna birokracija, politička nestabilnost, korupcija i porezna politika.

Ratom uništeni Jemen je na dnu liste sa ocjenom 2,87. Prati ga Mozambik i Čad, oba s rezultatom manjim od tri. Osam od deset država s najmanje konkurentim ekonomijama nalaze se u Africi, a Jemen i Haiti su jedine neafričke nacije.

Kopirati
Drag cursor here to close