Nezadovoljni budžetom

Državni službenici traže više plaće i naknade

"Samohrana majka, čistačica, prima osnovnu plaću u iznosu od 475 KM. Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kojem čisti ured prima platu u iznosu 10 plaća čistačice i plus ostale beneficije", naglasili su iz Sindikata.
Gospodarstvo / Novac | 29. 06. 2021. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2021. godinu, uz zaključak da se pokrene procedura povećanja najniže plaće za policijske službenike i vojnike, reagirali su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika.

Kako su rekli, poznata je činjenica da će budžet vrlo brzo biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH sa ponižavajućom i uvredljivom osnovicom za obračun plate od 475,69 što je kontinuitet od 10 godina omalovažavanja rada i dostojanstva svih zaposlenih u državnim institucijama BiH.

"Zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim i kantonalnim) imaju 20 do 30 posto veće plaće za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. Također je poznata činjenica da zaključak kojim Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da pokrene procedure i obavi sve neophodne radnje, a u vezi sa povećanjem najnižih plaća za policijske službenike i vojnike, nije moguće realizirati u okviru zakonom predviđenih procedura do kraja 2021. godine, jer se moraju usvojiti izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH", kažu iz sindikata.

Dodali su kako državne institucije čine i državni službenici i zaposlenici koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, prenosi Klix.ba. 

"Vaša politika omalovažavanja i urušavanja državnih institucija je dovela do situacije da zaposleni sa svojim osobnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje obitelji. Samohrana majka, čistačica, prima osnovnu plaću u iznosu od 475 KM. Ona nije u mogućnosti prehraniti svoje dijete, dok ministar kojem čisti ured prima platu u iznosu 10 plaća čistačice i plus ostale beneficije. Vozač vaših ministara, prima osnovnu plaću u iznosu od 760 KM, dok ministar kojem je on na usluzi svaki dan u mjesecu, prima šest plaća vozača plus ostale beneficije", ističu iz sindikata.

Naglasili su kako je Predsjedništvo BiH svojom kontinuiranom politikom dovelo zaposlene sa najnižom plaćom u institucijama na državnom nivou da im je uskraćeno pravo na život. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plaće ne mogu preživjeti.

"Pokušajte zamisliti kako majka s djetetom živi s 475 KM mjesečno. Zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora doveli ste zaposlene u institucijama na državnom nivou u veoma nesigurnu pravnu poziciju, gdje nisu u mogućnosti zaštiti svoja ljudska prava. Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravnu osnovu zaštite. Prosvjedujemo protiv vaše kontinuirane destruktivne i omalovažavajuće politike prema državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama Bosne i Hercegovine, koja traje punih 10 godina", naglašavaju iz Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close