Netflix, Amazon, Apple TV+

Država uvodi porez video platformama

Vladina procjena jeda bi taj novi porez mogao u proračun donijeti 3,3 milijuna eura, glavni uplatitelji bili bi Netflix, Amazon i Apple TV +.
Gospodarstvo / Novac | 01. 05. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska će uvesti porez od 1,5 posto na prihod video platformi, uključujući Netflix, Amazon i Apple TV +, najavio je u srijedu (29. travnja) poljski ministar financija Tadeusz Koscinski. Uvođenje poreza obrazloženo je općim kontekstom oporezivanja digitalne ekonomije, o čemu inače postoje oprečni stavovi u okviru OECD-a, G20 grupe i ostalih međunarodnih foruma, ali i kao mjera za ublažavanje gospodarske krize uzrokovane koronakrizom.

Vladina procjena jeda bi taj novi porez mogao u proračun donijeti 3,3 milijuna eura, glavni uplatitelji bili bi Netflix, Amazon i Apple TV +. Ministar financija Tadeusz Koscinski rekao je da će novi porez biti izravno uplaćen Poljskom institutu za film.

U međuvremenu, u Bruxellesu, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je nedavno da negativne posljedice na europsku ekonomiju zbog pandemije koronavirusa ukazuju na važnost dogovora o globalnom okviru za oporezivanje digitalnog gospodarstva, piše Mreža.

“Možda će kriza pomoći da se malo više potakne multilateralnost i međunarodna suradnja”, rekao je, kako prenosi Euroactiv, Gentiloni.

Razgovori o tzv. digitalnom porezu trebaju se nastaviti na međunarodnoj razini na plenarnom zasjedanju G20 / OECD-a zakazanom za 1. srpnja u Berlinu. U Europskoj uniji nema suglasnosti između članica o oporezivanju digitalne ekonomije. Prošle godine nije postignut dogovor o prijedlogu oporezivanja digitalnog gospodarstva po stopi od 3 posto za tvrtke koje ostvaruju 750 milijuna ili više eura prihoda, od kojih bi 50 milijuna trebalo biti oporezovani prihod EU. Zemlje poput Irske, Finske i Švedske bile su protiv tog prijedloga.

Nakon toga Francuska, Španjolska i Austrija odlučile su se za nacionalno uvođenje takvog poreza. Francuska, koja je donijela vlastiti porez od 3 posto digitalnim platformama, pristala je odgoditi naplatu novog poreza nakon pritiska iz SAD-om početkom ove godine, odnosno prijetnje da će uvesti porez na uvoz pojedinih roba iz Francuske.

Kopirati
Drag cursor here to close