Inspekcijski nadzor

Država će sama sebi slati inspekciju

Predlaže se uvođenje inspekcijskog nadzora
Gospodarstvo / Novac | 01. 08. 2018. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračunski inspektor kreće u akciju

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti u radu institucija BiH, uključujući i neprovođenje financijskih propisa.

Inspekcijski nadzor vršit će proračunski inspektorat u okviru Ministarstva financija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Proračunski inspektor je dužan podnositelja inicijative obavijestiti o ishodu postupanja po podnesenoj prijavi u roku 30 dana od dana njenog prijema.

Zakonom se uvode novčane kazne za rukovoditelje institucije BiH i propisuju prekršaji za njihovo izricanje, koji uključuju odobravanje isplate plaće, dodatka na plaću ili novčane naknade suprotno Zakonu o plaćama te vršenje financijskog poslovanja protivno propisu kojim je regulirano.

Uspostavljanjem ovog inspektorata naša zemlja realizirat će obveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.  

Kopirati
Drag cursor here to close