Novi sustav kontrole

Država će imovinu poreznih obveznika provjeravati preko društvenih mreža

Kako bi utvrdili razlike između stvarne i prijavljene imovine pojedinaca porezni će inspektori od sljedeće godine moći do podataka i na kreativne načine.
Gospodarstvo / Novac | 12. 11. 2018. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezne uprave i inspektori u Europi su se, čini se, počeli modernizirati i prihvaćati najnovije tehnologije kako bi bolje obavljali svoj posao.

Nedavno se tako doznalo kako su porezni nadzor grčki poreznici počeli obavljati i dronovima koji snimaju eventualne prekršitelje i traže one koji rade na crno.

Iz Francuske sada dolazi vijest o tome kako će poreznici od sljedeće godine početi koristiti i društvene mreže kako bi nadzirali imovinu građana.

U sklopu pilot projekta poreznim će inspektorima biti dozvoljeno pretraživati javno dostupne profile po društvenim mrežama i tako pronalaziti sumnjive aktivnosti, javlja Bug.hr.

Drugim riječima, ako se pojedinac po Instagramu ili Facebooku često hvali bogatstvom, luksuznim automobilima, i slično, a podaci porezne uprave pokazuju kako prijavljenu imovinu po svojim prihodima ne može posjedovati – inspektori bi mu mogli brzo pokucati na vrata kako bi utvrdili otkuda taj nesklad prihoda i imovine.

Ova je inicijativa u skladu s novim propisima kojima francuske vlasti žele smanjiti izbjegavanje plaćanja poreza, za što će od sada biti dozvoljeno koristiti i neslužbene podatke s Interneta.

Kopirati
Drag cursor here to close