Proračun

Došao je i taj dan: Dobili smo blagajnu za 2020. i svi su nezadovoljni

Ovogodišnjim proračunom planirana su sredstva za Lokalne izbore u iznosu višem od četiri milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 18. 06. 2020. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt proračuna bh. institucija i međunarodnih obveza za 2020. godinu koji će biti upućen Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Potvrdio je to novinarima danas ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) koji je ponovio da je to ministarstvo po drugi put donosilo proračun, ali proračunski okvir je onakav kakav je bio i planiran, s tim da su urađene uštede gdje god je bilo moguće.

Vjekoslav Bevanda

Bevanda koji je ponovio da je to ministarstvo drugi put ove godine završilo posao, jer je Nacrt proračuna već bio donesen 17. ožujka i bio upućen Predsjedništvu, ali ga je Predsjedništvo vratilo na doradu zbog situacije nastale zbog pandemije koronavirusa.

Naglasio je da su potom otvorene konsultacije sa svim proračunskim korisnicima i da je taj proces trajao oko dva mjeseca jer je u pitanju zahtjevan posao.

''U proračunu je zadržan proračunski okvir kakav je bio, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzete su samo sigurnosne agencije'', pojasnio je Bevanda.

Potvrdio je da plaće, odnosno proračunska osnovica za plaće nije povećana, nego je u pitanju usvajanje zakona koji tretira plaće vojnika u Oružanim snagama BiH, a tu je i puna primjena Zakona o policijskim službenicima te je povećana stavka za topli obrok koji je povećan za dvije KM.

Na stavci središnjeg izbornog povjerenstva BiH uvrštena je pozicija od 4.227.000 KM za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine.

Ministar Bevanda kaže da je atmosfera na sjednici bila dobra iako su svi nezadovoljni, kao i on sam jer je Ministarstvu financija i trezora smanjen proračun za 900.000 KM, ali sve uštede su preusmjerene na proračunsku rezervu kako bi se moglo djelovati ukoliko nastanu neki poremećaji.

Kopirati
Drag cursor here to close