Nakon što je donacija čekala

Donirani respiratori iz UAE neupotrebljivi za liječenje koronavirusa

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svoj nerad pravda pogrešno prikupljenom dokumentacijom i procedurama.
Gospodarstvo / Novac | 19. 09. 2020. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko Donirani respiratori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu upotrebljivi za tretiranje oboljelih od koronavirusa. Ishod je ovo višemjesečnog čekanja raspodjele donacije iz ove zemlje.

Dvadeset tri tone humanitarne pomoći na sarajevskom aerodromu stajalo je gotovo 4 mjeseca bez validne dokumentacije. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH čekanje pravdaju zbog sporosti prikupljanja dokumenata za distribuciju.

Priča o 40 respiratora, koji su stigli u vidu donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, problematizirana je u nekoliko navrata, jer se povezivala s istim onim iz afere Respiratori koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Donacija je konačno raspoređena zdravstvenim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini, ali da li je upotrebljiva? Prvi su odgovor dali iz Opće bolnice Abdulah Nakaš, nakon obavljenog pregleda respiratora. Odgovor – respiratori nisu upotrebljivi za liječenje.

''Od ta dva respiratora, oni nemaju sve akcesorije, nemaju sve dodatke tako da zapravo za SARS i COVID ne mogu se upotrijebiti bez tih dodataka i imaju jednu manu što nemaju servisa. Tako da bi netko trebao to nama da priključi i uradi nulti servis, a servisa nema”, tvrdi doktor Ednan Drljević.

A inače, kako su iz bolnice u Tuzli i Zenici kazali, zaštitna oprema je uvijek dobrodošla ali će biti dovoljna za maksimalno mjesec dana, pa su primorani barem kada je riječ o Kliničkom centru Tuzla sami ići u javne nabavke. Interesantno je da od 10 županija jedino Bosansko-podrinjska županija nije dobila niti jedan respirator.

''Imamo tri respiratora za koje još uvijek zaista ne znam o kakvoj se vrsti respiratora radi. Prema onim prvim informacijama a ja to stvarno ne mogu tvrditi u ovom trenutku, radi se o istoj vrsti respiratora koje je nabavila i Vlada Federacije BiH'', kazao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svoj nerad pravda pogrešno prikupljenom dokumentacijom i procedurama. A Institut za javno zdravstvo Republike Srpske s rezervom je primio donaciju.

''Ona se trenutno nalazi u skladištu robnih rezervi nakon, određenih popisa, provjere kakvo je stanje robe jer upravo zbog samog stajanja treba da vidimo u kakvom je ona stanju'', napominje Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

I tako čekajući četiri mjeseca prijeko potrebnu opremu u borbi protiv koronavirusa, dobili smo ponovo, čini se, nešto što nećemo moći iskoristiti. Kome pripisati odgovornost ili neodgovornost za ovakve propuste, procedurama ili ipak nesposobnošću nadležnih.

Kopirati
Drag cursor here to close