Problemi

Domu zdravlja Mostar mjesečno nedostaje 150.000 KM

150.000 KM predstavlja prosječna mjesečna nedostajuća sredstva za bruto plaće i naknade u odnosu na ugovorenu mjesečnu tranšu sa Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a
Gospodarstvo / Novac | 14. 05. 2021. u 13:11 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domu zdravlja Mostar mjesečno nedostaje 150.000 KM, rekla je za Bljesak.info direktorica Doma zdravlja Mostar, koja izvještaj predstavila i mostarskim vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća, ovaj tjedan.

''Ovaj iznos predstavlja prosječna mjesečna nedostajuća sredstva za bruto plaće i naknade u odnosu na ugovorenu mjesečnu tranšu sa Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, a koja bi trebala pokrivati sve naše tekuće troškove (bruto plaće, troškove materijala, usluga, lijekova, energije.)'', pojašnjava Bevanda, navodeći da su iz tog razloga prisiljeni  tražiti predujmove od ZZO-a za isplatu plaća, koje bi onda vraćali iz naknadno dobivenih sredstava putem rebalansa proračuna od Vlade HNŽ ili ZZO HNŽ, kao i iz drugih izvora.

''Tako smo do sada uspijevali redovito isplaćivati plaće s pripadajućim obvezama, ali sve uz pomoć ad hoc mjera, bez da imamo stabilne izvore financiranja. Ovo stanje traje od sredine 2018. godine kada su usvojena dva kolektivna ugovora za uposlenike u zdravstvu kada je bruto trošak plaća i naknada povećan za oko 25 posto i bojimo se da će problem još više eskalirati po skorom usvajanju novog kolektivnog ugovora, ako se ne osiguraju dodatni izvori financiranja'', rekla nam je Bevanda.

Kolektivni ugovori bez dodatnih sredstava

Inače, u izvještaj o poslovanju ustanove koje je Gradsko vijeće grada dobilo od Doma zdravlja navodi se da je Dom zdravlja ''do sklapanja kolektivnih ugovora između Vlade HNŽ-a i dva reprezentativna sindikata sredinom 2018. godine bez poteškoća izmirivao svoje tekuće obveze, a investicijska ulaganja vršena su uglavnom iz projektnih sredstava iz različitih izvora na koje su aplicirali, kao i iz kreditnih sredstava komercijalnih banaka i sredstava osnivača Grada Mostara.''

Međutim, kako navode, s usvajanjem kolektivnih ugovora troškovi plaća i naknada rastu za oko 25 posto, što uz nedostatak stabilnog izvora dodatnih sredstava koje su trebali osigurati Vlada HNŽ i resorno Ministarstvo dovodi Dom zdravlja u nezavisnu likvidnosnu situaciju.

U izvještaju je istaknuto i da pokriće tekućih troškova poslovanja Doma zdravlja još uvijek nije riješeno na odgovarajući, stabilan način, nego se i dalje rješava ad hoc mjerama. Također, u izvještaju je isnavedeno da će problem biti još izraženiji s novim potpisivanjem kolektivnog ugovora koji će povećati trošak bruto plaća i naknada, a koji inače čini oko 85 posto ukupnih rashoda, dok na sve materijalne troškove i troškove usluga otpada 15 posto.

''Iz navedenog odnosa glavnih stavki rashoda, vidljivo je da je vrlo skučen manevarski prostor upravljanja njima s razine Doma zdravlja'', konstatira se u izvještaju.

Planiranje utjecaja na financijsko poslovanje je poprilično ograničeno, navodi se, te se svodi na kontrolu manjeg dijela rashoda i prihoda.

''Loši trendovi u gospodarstvu dovode do znatnijeg smanjenja uplate doprinosa, jasno je da za konzistentan plan nedostaju osnovna saznanja o mogućnostima financiranja poslovanja. Još preciznije, mjesečna tranša Zavoda koja bi trebala pokrivati ukupne tekuće troškove poslovanja manja je, prosječno za oko 150.000 KM od bruto plaća i naknada, bez očekivanog povećanja po osnovu novih kolektivnih ugovora.

Ovome još treba dodati prosječne mjesečne troškove materijala i usluge u vrijednosti od oko 140.000 KM, te dobijemo nedostajući mjesečni iznos (uz manje korekcije za povrat participacije i sl) s osnova odnosa sa ZZO'', stoji u izvještaju.

Zavod plaća usluge

Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja za Bljesak.info je rekla da Zavod plaća za usluge koje Dom zdravlja pruža sukladno zakonskim propisima odnosno utvrđenom standardu i normativi.

''Što ne znači pokriće svih troškova koje zdravstvena ustanova ima. Pored obveza Zavoda sukladnih važećim propisima postoje i obveze osnivača kao i uloga menadžmenta u upravljanju troškovima. Također, treba u obzir uzeti i Kolektivni ugovor i obveze potpisnika po istom'', kazala je Ban za Bljesak.info.

Podsjetimo, prema posljednjem službenom izvještaju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ostvario je 9.067.147 KM prihoda, što je manje u odnosu na planirano.

Kopirati
Drag cursor here to close