Ključna izmjena

Umotani udar na džep: Nećemo plaćati trošarine nego cestarine

Dom naroda je podržao izmjene i dopune Zakona o trošarinama u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 07. 12. 2017. u 15:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojio set zakona koji se odnose na trošarine, te je odlučio da ih predloži Zastupničkom domu PSBiH, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

 Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH.

 Izaslanici su najprije podržali principe predloženih zakona, nakon čega su odlučili da ih bez razmatranja u nadležnoj komisiji, razmatraju i u drugom čitanju te su ih i usvojili.

 Na prijedlog predsjedavajućeg Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Halida Genjca, Dom naroda je usvojio zaključak da  navedena tri zakona predloži Zastupničkom domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Zastupnički dom razmatra po hitnom postupku.

 Vijeće ministara BiH je nedavno utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava – priopćeno je ranije iz te institucije.

 Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

 Kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje navedenih zakona bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih gospodarskih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta.

Utvrđena usuglašenost izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH sa Ustavom BiH

Usuglašenost s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, utvrđena je na današnjoj sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH). 

Također, utvrđena je usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close