Valutna tržišta

Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 93,70 bodova.
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2020. u 08:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao, nakon dva tjedna pada, jer ulagači nisu skloni riziku zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za globalni gospodarski oporavak.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 93,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,2 posto, na 105,40 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,85 posto, na 1,1720 dolara.

Američka je valuta ojačala jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagači se klone rizičnijih investicija zbog drugog vala širenja koronavirusa, piše Hina.

Mnoge europske zemlje bilježe rekordan rast broja novozaraženih, pa ponovno uvode strože mjere radi zauzdavanja širenja koronavirusa.

Rekordan skok novih slučajeva koronavirusne zaraze bilježi i američki srednji zapad, pa tržišta strahuju da bi novi val zatvaranja mogao zakočiti globalni oporavak.

„Borba protiv korone nije sprint već maraton, i to postaje sve jasnije i na valutnim tržištima. Pobjednici će biti ona gospodarstva i njihove valute koji najbolje prevladavaju gospodarske izazove povezane s pandemijom. Do tada, razmatranje rizika bit će dominantna tema na valutnim tržištima”, napisala je Esther Reichelt, analitičarka u Commerzbanku, u bilješci klijentima.

Investitori su oprezni i zbog toga što je sve manje nade da će se američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti o dodatnim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Doduše, predsjednik Donald Trump poručio je da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.

No, čini se da tome nisu skloni republikanski zastupnici u Senatu, ali i da će demokrati u Zastupničkom domu inzistirati na svom prijedlog vrijednom 2.200 milijardi dolara.

A poticaji su potrebni jer niz posljednjih podataka pokazuje da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

I dok je dolar ojačao, euro je oslabio, što je posljedica neizvjesnosti u vezi pregovora između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Kopirati
Drag cursor here to close