Silazni trend

Dolar nastavio slabiti i na početku 2018.

Tečaj europske prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 1,2030 dolara, nakon što je prošle godine skočio 14,2 posto
Gospodarstvo / Novac | 07. 01. 2018. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Ilustracija

 Američka je valuta i u prvom tjednu nove godine oslabila prema košarici valuta, nakon što je lani izgubila gotovo 10 posto, dok je euro nastavio jačati jer se procjenjuje da će Europska središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje i prije nego što se očekivalo.

Tečaj europske prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 1,2030 dolara, nakon što je prošle godine skočio 14,2 posto, piše Hina.

No, dolar je prošloga tjedna ojačao prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 112,95 jena, nakon što je prošle godine njegova cijena skliznula 3,5 posto.

Unatoč jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 91,99 bodova.

Tako je u prvom tjednu nove godine nastavljen silazni trend dolara koji je lani prema košarici valuta izgubio 9,8 posto.

Slabost dolara posljedica je očekivanja na tržištu da će američka središnja banka u ovoj godini povećati ključne kamatne stope samo u dva navrata, nakon što ih je lani povećala u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Najveće svjetsko gospodarstvo stabilno i snažno raste, a poticaj bi mu trebala pružiti i nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u. No, inflacija je i dalje znatno ispod Fedovih ciljanih razina od 2 posto, pa ulagači vjeruju da središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

S druge strane, očekuje se da bi Europska središnja banka (ECB) zbog jačanja gospodarstva eurozone mogla početi smanjivati monetarne poticaje i prije nego se procjenjivalo.

ECB bi ove godine mogao privesti kraju program poticajnih mjera ako se nastavi snažan rast gospodarstva eurozone, kazao je dužnosnik ECB-a Ewald Nowotny u razgovoru za njemačke novine.

"Tržišni sudionici možda računaju da bi ECB, ako se dodatno poboljša gospodarsko okruženje, mogao i ranije početi slijediti primjer američke središnje banke, što bi bio razlog da ulagači daju prednost euru u odnosu na dolar", napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka.

Kopirati
Drag cursor here to close