Njih 100 000

Djeca u Srbiji žive na rubu siromaštva

Iz UNICEF-a su ukazali da je Srbija, i pored promjene stavova prema djeci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno djeca s kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.
Gospodarstvo / Novac | 06. 03. 2019. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji 115.000 djece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 posto u riziku da padne ispod linije siromaštva.

Samo polovina djece u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnija djeca taj postotak je samo devet posto, odnosno šest postotaka kada su u pitanju djeca iz romskih naselja, navodi se u priopćenju kancelarija UNICEF-a u Srbiji, kojeg prenose beogradski mediji.

Iz UNICEF-a su ukazali da je Srbija, i pored promjene stavova prema djeci sa smetnjama u razvoju i  invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno djeca s kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.

Podaci također pokazuju i da se gotovo 60 posto djevojčica iz romskih naselja uda prije 18-te godine života, da samo jedna petina romske djece pohađa srednju školu, a 32 posto mladih možda neće moći da se zaposli. 

Istovremeno, iz UNICEF-a ocjenjuju da je u Srbiji u prethodnom razdoblju napravljen značajan napredak u ostvarenju odredbi Konvencije o pravima djeteta, jer kako je istaknuto, danas dijete u Srbiji ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo 100 posto djece ima odlične šanse da pohađa osnovnu školu.

Dodatno je da djeca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, može da koristi internet i digitalne tehnologije, dok vjerojatnost da će nastaviti obrazovanje iznosi 89 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close