Zaduženje

Distrikt uzima 10 milijuna eura kredita za Luku Brčko

Donesena je Odluka o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu "Luka Brčko" u iznosu od 10 milijuna eura s kamatnom stopom od jedan posto, rokom otplate od 15 godina i grace razdobljem od tri godine.
Gospodarstvo / Novac | 14. 03. 2019. u 11:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta na nastavku redovite sjednice u srijedu usvojili su Nacrt zakona o planiranju, projektiranju i razvitku Brčko distrikta BiH u prvom čitanju.

O Nacrtu zakona bit će provedena javna i stručna rasprava koja će prema usvojenoj Odluci biti održana u Skupštini u utorak i srijedu, 19. i 20. ožujka, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Brčko distrikta.

Podržan je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, u prvom čitanju, na prijedlog zastupnika Uroša Vojnovića.

Skupština usvojila....

Skupština je usvojila Zakon o službenicima i namještenicima u Skupštini Brčko distrikta BiH, kao i Program rada Vlade Brčko distrikta za 2019. godinu, kojim se, među ostalim, predviđa donošenje 56 zakona među kojima je novi zakon o radu, novi zakon o proračunu koji će omogućiti programsko planiranje proračuna, kao i set zakona koji se tiče izvora električne energije i energetske učinkovitosti.

Usvojeno je Izvješće o provedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Nadzornog odbora JZU "Zdravstveni centar" Brčko.

Zastupnici su usvojili Izvješće o radu Direkcije za financije Brčko distrikta za 2018. godinu, a razmatran je i Zaključak o realizaciji kapitalnih projekata kojim je zadužena Vlada Brčko distrikta da u roku od 15 dana identificira probleme u realizaciji kapitalnih projekata s aspekta zakonskih propisa i organizacije poslova i da Skupštini dostavi izvješće s prijedlogom izmjena i dopuna propisa.

Odjel za javne poslove i Odjel za komunalne poslove zaduženi su da u suradnji s javnim poduzećima u roku od 60 dana predlože rješenja koja će omogućiti učinkovitiju realizaciju kapitalnih projekata. Skupština će prilikom konačnog usvajanja proračuna za 2019. godinu dati prioritet projektima za koje je osigurana projektno-tehnička dokumentacija i za koje su riješeni imovinskopravni odnosi, navodi se u Zaključku.

Zaduženje za Luku Brčko

Nakon završena 42. sjednice Skupština Brčko distrikta započela je 43. redovitu sjednicu na kojoj je razmatrana i usvojena Odluka o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu "Luka Brčko" u iznosu od 10 milijuna eura s kamatnom stopom od jedan posto, rokom otplate od 15 godina i grace razdobljem od tri godine.

Usvojen je Zaključak kojim Skupština zadužuje Vladu Brčko distrikta BiH da s Europskom bankom za obnovu i razvitak pokrene pregovore oko produljenja grace razdoblja.

Također, Vlada je zadužena da od predstavnika Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Direkcije za financije, Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu, Odjela za javni registar, Odjela za javne poslove, Odjela za komunalne poslove i predstavnika javnih poduzeća "Komunalno Brčko" i "Luka Brčko" formira koordinacijsko tijelo koje će pratiti pripremu projekta "Luka Brčko" i o tome izvješćivati nadležna skupštinska povjerenstva svakih 15 dana.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju na prijedlog zastupnika Eseda Kadrića, a otvorena je i rasprava o Nacrtu zakona o radu koja će biti nastavljena u petak, 15. ožujka, navodi se u priopćenju.

Modernizacija Luke Brčko otvara put za nove infrastrukturne projekte

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan pozdravlja što je Skupština Distrikta Brčko usvojila Sporazum s EBRD-om o zaduženju namijenjenom modernizaciji Luke Brčko.

''Međunarodna zajednica među bosanskohercegovačkim vlastima traži partnere koji su opredijeljeni za dobro upravljanje i ostvarivanje rezultata za dobrobit svojih zajednica. Odobrivši ovu infrastrukturnu investiciju, koju su prije više od dvije godine podržale sve nadležne institucije BiH, vlasti Brčkog su dokazale da mogu biti pouzdan partner. Što je još važnije, i Vlada i Skupština Brčkog pokazali su opredjeljenje za stvaranje uvjeta za ubrzan razvoj i prosperitet Distrikta'', rekao je supervizor.

Modernizacija jedine rječne luke u BiH, naglašava on, otvorit će vrata drugim infrastrukturnim projektima od javnog značaja, kao što su oni koje financira Europska banka za obnovu i razvoj, namijenjeni poboljšanju vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpada u Distriktu.

''Time će se stvoriti dalji uvjeti za rast privrede i sve što je s tim povezano, kao što je otvaranje radnih mjesta i porast prihoda kojima će se osigurati bolje usluge za građane'', riječi su supervizora Scanlana.

U tom kontekstu, on je podvukao koliko je važno finalizirati i druge ključne kratkoročne prioritete. U tom smislu, usvajanje budžeta za 2019. godinu do kraja ovog mjeseca je imperativ kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje institucija Distrikta i pružanje javnih usluga. Drugi važni zadaci su potpuno uvođenje fiskalnih kasa do kraja lipnja, čime će se ojačati borba protiv sive ekonomije, učvrstiti vladavina prava i ostvariti veći prihodi za javne usluge. Još ove jeseni trebalo bi usvojiti i poboljšani zakon o proračunu, kojim će se unaprijediti fiskalna disciplina, transparentnost i odgovornost u trošenju javnih sredstava.

''Brčko ima sve elemente da bude priča o uspjehu. Ali samo kroz konkretne poteze, kao što je jučerašnja odluka izabranih zvaničnika, taj potencijal zaista može i ostvariti za dobrobit svih građana Brčkog'', zaključio je Scanlan, pripćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close