Provođenje Zakona

Distrikt Brčko kreće sa fiskalizacijom

Davor Ninić, šef Financijske inspekcije Porezne uprave Brčko distrikta BiH naglasio je da se raspolaže sa dovoljnim brojem inspektora koji će odgovoriti svim zahtjevima fiskalizacije.
Gospodarstvo / Novac | 07. 03. 2019. u 08:55 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Provođenje aktivnog Zakona o fiskalnim sustavima u Brčko distriktu BiH počinje od 8. ožujka, kazao je direktor Direkcije za financije Brčko distrikta BiH, Mato Lučić. 

On je naglasio da se fiskalizacija radi iz dva osnovna cilja, a jedan od njih je smanjenje sive ekonomije. Uvođenjem fiskalizacije Lučić očekuje 30 posto više prihoda u odnosu do sada.  

"Fiskalizacija može početi, sve je završeno i na Dan distrikta, 8. ožujka, počet će se sa sistemom fiskalizacije. Mi imamo sada zakone, odnosno preko deset pravilnika koji uređuju ovu oblast kako bi sustav bio decidno određen i kako bi se znalo tko što radi. Smatramo da ćemo ostvariti ubiranje prihoda za 30 posto veće nego što je to do sada bilo. Sustav je u Distriktu pravedno napravljen, a imati ćemo i poluge da kontroliramo promete preko računa. Također, radit ćemo i potrebne edukacije kako bi se otklonile neke nejasnoće, a imati ćemo i otvorene telefonske linije za sve one koji se žele dodatno informirati", kazao je Lučić.  

Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH ocijenio je da će Porezna uprava kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača.  

"Od 8. ožujka počinjemo sa provođenjem aktivnog Zakona o fiskalnim sustavima gdje ćemo uvoditi porezne obveznike u proces fiskalizacije. Porezna uprava će kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača. Sve informacije će se moći dobiti i na stranici Direkcije za financije i ulaskom na ovu stranicu i klikom na 'fiskalizacija' moći će naći zakon, sve pravilnike i sva druga obavještenja o proizvođačima, njihovim serviserima preko kojih oni stupaju u kontakt i sl.", pojasnio je Trifković.  

Uređaj koji je namijenjen za određenog poreznog obveznika, dodao je, bit će plombiran sa šest i sedam plombi, zaštit će se program, a serviser će imati obavezu da taj uređaj instalira kod poreznog obveznika koji će izvršiti i kratku obuku. 

"Porezni obveznik od tog trenutka imati će komunikaciju putem naših teleoperatera i slati će dnevne izvještaje o prometu gotovine što je i najznačajniji dio", naglasio je Trifković.  

Davor Ninić, šef Financijske inspekcije Porezne uprave Brčko distrikta BiH naglasio je da se raspolaže sa dovoljnim brojem inspektora koji će odgovoriti svim zahtjevima fiskalizacije.  

"Na bilo koji upućeni zahtjev od strane obveznika osigurati ćemo inspektora koji će otići na teren. Nama je prioritetni cilj da uvedemo sve one koji trebaju da uđu u fiskalni sustav. Nakon toga ćemo izvršiti analizu tko se nije fiskalizirao, odnosno tko nije kupio fiskalnu blagajnu, predao zahtjev, a zatim će slijediti sankcije uz propisani zakon. Pored tih kazni sljedeći korak jeste kontrola prijave, odnosno izdavanje fiskalnih računa. Svaki će porezni obveznik na kraju dana morati da pošalje dnevni prihod i mi ćemo utvrđivati da li je to stanje realno ili nije", kazao je Ninić, objavljeno je na službenim stranicama Vlade Brčko distrikta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close