Je li dovoljno?

Hercegovački direktori otkrili cifre: Tko mjesečno prima tri prosječne plaće u FBiH?

Transparency International objavio je podatke o primanjima direktora i rukovoditelja različitih ustanova, a za čije plaće se godišnje iz proračuna izdvaja više od sedam i pol milijuna maraka.
Gospodarstvo / Novac | 03. 09. 2020. u 11:55 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li znali da proračun Sveučilišta u Mostaru iznosi 37.409.002,00 KM ili da direktor Zavoda za javno zdravstvo u Hercegovačko-neretvanskoj Županiji, Nermin Avdić, mjesečno prima tri prosječne plaće u Federaciji?

Transparency International objavio je podatke o primanjima direktora i rukovoditelja različitih ustanova, a za čije plaće se godišnje iz proračuna izdvaja više od sedam i pol milijuna maraka.

Ne može biti loše

Iako u BiH ima sretnika čija primanja prelaze cifru i od četiri tisuće maraka, plaća direktora na području Hercegovine, prema objavljenim podacima, kreće se uglavnom od 1200 KM do 3000 KM.

Tako primjerice Vilson Crnjac, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije ima vrtoglavu plaću od 2662,95 KM. Njegov kolega iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske županije Ante Baković odbio je pristup ovim informacijama iako državna Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava da ovi podaci trebaju biti javni.

U pristojnoj plaći uživao je i Dražen Bošnjak, bivši ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, koja je iznosila 1844 KM. Njegovu funkciju nedavno je preuzela dr. Andrea Jurić.

U visokim plaćama uvelike uživaju i direktori Centara za socijalni rad. Tako je u ovoj kategoriji prednjači Radmila Gašpar, direktorica Centra za socijalni rad Široki Brijeg koja prima 2124,9 KM. Slijedi Nadira Đapo iz Centra za socijalni rad Konjic sa 'okruglih' 2000 KM. Plaću od 1860 KM prima Veselko Pezer, direktor Centra za socijalni rad u Grudama, a samo 19 KM manju plaću ima Zdenko Markota iz Centra za socijalni rad Čitluk.

Plaća direktora Centra za socijalni rad Ljubuški, Joze Barišića iznosi 1886,98 KM, dok direktor Centra za socijalni rad Stolac, Ivica Perić prima 1736,96 KM mjesečno. Nešto manja cifra sjeda na račun Mare Franjić, direktorice Centra za socijalni rad Rama-Prozor.

Maksimalne plaće

Među podacima Transparency International mogu se pronaći i imena ravnatelja kulturnih ustanova u Mostaru. Tako se jednostavnim pretraživanjem može otkriti plaća ravnateljice Lutkarskog kazališta Mostar, Ružice Bošković koja iznosi 1300 KM. Za 200 KM premašiva ju Almir Mujkanović, ravnatelj Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović. Ipak, dosta nižu plaću prima ravnatelj Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš. Ova cifra iznosi 1067 KM. Rasim Prguda, direktor biblioteke Mostar prima plaću od 1479,6 KM.

Uz navedene, valja istaknuti i plaću Mirne Mezit, direktorica Centra za osobe sa posebnim potrebama "Rosales" Mostar koja iznosi 1454 KM. Sličnu, 42 KM nižu plaću prima i Danijela Papić koja je ravnateljica Kulturno- informativnog centra Tomislavgrad, dok direktor Kulturno sportskog centra Ljubuški Ivan Bebek ima plaću visoku 1731 KM.

Srđan Traljić, projektni istražitelj u ''Transparency Internationalu'' objasnio je za BHRT da su plaće u većini maksimalne bez obzira na veličinu ustanove, njen značaj, broj zaposlenih, odgovornost koju imaju ti rukovoditelji. Podatke o ustanovama, njihovim proračunima i broju zaposlenih možete pronaći na linku

Kopirati
Drag cursor here to close