Projekti

Devet organizacija civilnog društva dobilo financijsku potporu EU i Caritasa BiH

Projekt želi pružiti potporu organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu.
Gospodarstvo / Novac | 29. 01. 2021. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na javni poziv projekta SOCIETIES 2 za dostavljanje projektnih prijedloga prijavila su se ukupno 63 pravna subjekta iz BiH sa svojim projektima iz oblasti pružanja socijalnih usluga u zajednici i socijalnog poduzetništva.

Povjerenstvo za procjenu projekta odobrilo je ukupno devet projekta s kojima s potpisani Ugovori.

Projekti će se realizirati širom Bosne i Hercegovine i obuhvaćaju osobe s različitom vrstom invaliditeta.

Dobitnici Granta su: Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja „Menssana" Sarajevo, Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo – UDAIS, Regionalno udruženje distrofičara Doboj, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Udruženje amputiraca Trebinje, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ Srebrenica, Klub specijalnih sportova Bakovići, Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla i Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, naglasio je kako ova potpora nevladinim udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom, predstavlja samo dio širih nastojanja i opredijeljenost Caritasa u BiH u osnaživanju i potpori osoba s invaliditetom, te kako će i u buduće osobe s invaliditetom, ali i udruge koje ih zastupaju, uvijek moći pronaći partnera i podržavatelja u Caritasu BiH.

''Zahvalni smo Europskoj uniji i Caritasu na njihovoj pomoći. Sredstva iz ovog Granta ćemo iskoristiti za pokretanje jednog ozbiljnog poduhvata na području Istočnog Sarajeva. Zajedno s nekoliko drugih organizacija želimo zasaditi američku borovnicu i time poboljšati profesionalnu rehabilitaciju i radnu integraciju osoba s invaliditetom i mladih'', naglasio je Srđan Jeremić, predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo.

Sredstva za ove projekte osigurala je Europska unija u okviru Civil Society Facility and Media Program 2018-2019 te organizacije Caritasa iz Jugoistočne Europe. Na regionalnoj razini financirano je ukupno 43 projekta, a popis svih odobrenih projekta može se naći na mrežnoj stranici.

''Ovim projektima i konkretnim aktivnostima koje će se realizirati na terenu, želimo ojačati lokalne organizacije osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama mentalnog zdravlje te poduprijeti proces socijalne uključenosti i razvoje socijalnih usluga za osobe s invaliditetom“, izjavio je Zlatko Malić iz Caritasa BiH, koordinator projekta SOCIETIES 2.

Alijansu Projekta SOCIETIES 2, kojeg financira Europska unija, čine pet nacionalnih organizacija Caritasa u jugoistočnoj Europi (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) i sedam drugih partnerskih organizacija.

U Bosni i Hercegovini projekt provode Caritas Bosne i Hercegovine i Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“.

Projekt želi pružiti potporu organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu.

Projekt će biti usmjeren na jačanje sudjelovanja OCD-a u javnom dijalogu s vlastima i utjecaja na procese donošenja odluka, povećanjem njihove stručnosti i kapaciteta na poljima socijalne inkluzije za osobe s invaliditetom i na području de-institucionalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close