Plaće nisu ni blizu

Skup život, male plaće - Cijene u BiH kao u Njemačkoj

Dok su primanja u BiH u rangu nerazvijenih afričkih zemalja, cijene su po EU standardima
Gospodarstvo / Novac | 22. 04. 2019. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupovina životnih namirnica najveća je stavka u kućnom proračunu, a većina građana Bosne i Hercegovine jedva sastavlja kraj s krajem. Koliko je teško s malim ili nikakvim bh. plaćama podmiriti osnovne egzistencijalne troškove, dovoljno govore paprene cijene hrane u našim prodavnicama, koje se skoro i ne razlikuju od onih u Hrvatskoj, pa čak i u Njemačkoj, piše Avaz.ba.

Uspoređujući cijene 14 namirnica u tri zemlje, reklo bi se da je naša država već u Europskoj uniji. Čak su neki artikli u BiH i skuplji u odnosu na Hrvatsku i Njemačku.

Pojednostavljenja radi, u njihovom istraživanju eure i kune pretvorili su u konvertibilne marke.



Tako su došli do računice da je litar mlijeka u Njemačkoj 1,20 KM, u Hrvatskoj 1,31, a u BiH, u prosjeku, košta čak marku i pol. Deset jaja najskuplje je u Hrvatskoj - 3,54 KM, u Njemačkoj je za njih potrebno izdvojiti 2,30, a u BiH 2,10 KM. I ulje je najskuplje u Hrvatskoj, a najjeftinije u Njemačkoj. Litra suncokretovog košta 2,10, a građani BiH, u prosjeku, moraju izdvojiti dvije, dok u Njemačkoj košta 1,90 KM.

Kiselo vrhnje jeftinije je i u Njemačkoj i u Hrvatskoj nego u BiH, dok je kilogram šećera najjeftiniji kod nas i košta marku, a Hrvati i Nijemci za njega izdvajaju 1,44, odnosno 1,15 KM.

Zanimljiv je i odnos cijena flaširane vode. Porazno je da BiH, kao jedna od zemalja s najviše izvora pitke vode, uvozi vodu za više od 143 milijuna maraka godišnje, a naši građani za njen litar daju 0,50 KM, dok on u Njemačkoj košta 0,37 KM.

I ništa ne bi bilo sporno da su primanja Bosanaca i Hercegovaca jednaka ili barem približna onima u Njemačkoj, gdje, recimo, sobarice, frizeri, konobari… godišnje mogu zaraditi i više od 40.000 KM.

Ili, da barem Bosna i Hercegovina nije treća zemlja u svijetu po nezaposlenosti, po čemu se nalazi samo iza Džibutija i Konga.


Plaće u BiH

906 KM prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u BiH

573 KM najniža plaća u BiH koju primaju zaposleni u pružanju usluga smještaja, pripremi i usluživanju hrane

600 KM prosjek primanja zaposlenih u građevinarstvu u BiH

1.293 KM prosječna plaća u sektoru informacija i komunikacija u BiH

1.547 KM iznosi plaća u prosjeku u bh. financijskim i djelatnostima osiguranja

1.436 KM bh. prosjek plaća u proizvodnji i opskrbi strujom, plinom, parom i klimatizaciji

Kopirati
Drag cursor here to close