Što nas čeka?

Cijene se vratile na staro, već od 2021. nova poskupljenja

Iako se i prije pandemije, kada je BiH u pitanju, pazilo na to što se kupuje, sada je oprez veći.
Gospodarstvo / Novac | 10. 10. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U doba prije pandemije, koje već spada u kategoriju “dobrih, starih vremena”, na “tiha” poskupljenja i nismo obraćali previše pozornosti - govore kupci koje susrećemo u trgovinama ovih dana.

Iako se i prije pandemije, kada je BiH u pitanju, pazilo na to što se kupuje, sada je oprez veći, piše Večernji list.

''Ranije se činilo kao da ćemo svaku krizu lakše prebroditi, zaradit će se, odradit će se neki dodatni posao. Sad je neizvjesno hoće li sutra uopće biti posla. I naravno da se gledaju cijene više nego prije. Primjerice, ovdje na polici imate akcijsko mlijeko od 85 feninga i ovo od 1,50 KM. Odabrat ću jeftinije'', priča kupac u jednoj mostarskoj trgovini.

Nedavno je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu objavila da su cijene hrane u kolovozu bile na najvećoj razini još od veljače, odnosno posljednjeg mjeseca iz “starog normalnog”.

Sada su već prognoze i drugih svjetskih institucija, poput Nacionalne banke Austrije, da nas dogodine čeka novi rast cijena jer će inflacija u toj zemlji iznositi 1,4 posto ove godine.

Zbog toga prognoziraju rast cijena u uslužnom sektoru, kao i poskupljenje namirnica, a jedino će na ovoj razini ostati nafta i naftni proizvodi te struja.

S obzirom na to da se svi svjetski potresi održavaju i na BiH, novinari su kontaktirali ekonomskog stručnjaka Dinu Hadžialića koji ističe da ne mora sve biti tako crno kako se navodi.

''Inflacija do dva posto poželjna je za ekonomiju, stoga tih 1,4 posto nije nešto što treba zabrinjavati. Dalje se navodi da će iduće godine ta inflacija, kada konkretno spominjemo Austriju, biti i veća, međutim, sada ne znamo koliko veća, ali njihovo gospodarstvo može podnijeti inflaciju do tri posto'', kaže Hadžialić.

Objašnjava i da se inflacija u ovom dobu u kojem živimo konkretno ogleda u smislu poskupljenja dezinfekcijskih sredstava, zatim sredstava za zaštitu, koja su 10 posto skuplja nego prije pandemije, onda je logičan i slijed povećanja cijena u uslužnom sektoru.

''Ova inflacija odrazit će se i na BiH, ali taj odraz može biti i pozitivan jer robe koje, primjerice, u Austriji postaju skuplje možemo ponuditi mi iz BiH, pa tako postati konkurentni. Mi smo imali određene mjere koje su vezane za poljoprivredu, a koje su bile dobre. Sama godina za ovaj sektor bila je dobra u proizvodnom smislu. Međutim, naš je najveći problem što smo izolirani od EU-a u ovoj koroni, a to vidimo i na primjeru PCR testova'', kaže Hadžialić. Otkrio nam je i gdje vidi prednost.

''Ono što može biti pozitivno u cijeloj ovoj priči je mogućnost da od 1. počne primjena novih zakona, a tu općenito mislim na rasterećenje gospodarstva i smanjenje doprinosa. O tim mjerama ovisi hoće li ovo što se događa na nas djelovati pozitivno ili negativno. U cijeloj ovoj priči puno je čimbenika, a korona je takva da je sve nepredvidivo i, kao što uvijek kažem, ondje gdje je kriza, postoji i šansa, stoga na nama je da je iskoristimo'', kazao je poznati bh. analitičar za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close