Očekuje se i rast cijena goriva

Cijene nafte skočile iznad 25 dolara zahvaljujući naznakama oporavka potražnje

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,24 dolara višoj cijeni, od 17,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,72 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 30. 04. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 25 dolara, potaknute naznakama oporavka potražnje koje trgovci iščitavaju iz pada zaliha benzina i blažeg rasta zaliha nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela u oskudnoj trgovini porasla 2,57 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,11 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,08 dolara. Aktivnije se danas trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u srpnju, u kojima su cijene porasle 1,97 dolara, na 26,20 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,24 dolara višoj cijeni, od 17,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,72 dolara.

Trgovce je jučer ohrabrilo izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za devet milijuna barela, gotovo dva milijuna barela manji no što su analitičari očekivali.

Zalihe benzina neočekivano su se smanjile, i to za 3,7 milijuna barela, pri čemu je lagani rast potrošnje goriva neutralizirao pojačane aktivnosti prerade u rafinerijama.

To je potaknulo nadu da se potrošnja oporavlja, s obzirom na ublažavanje mjera suzbijanja pandemije u pojedinim europskim zemljama i u nekim američkim saveznim državama.

"Ako se takav trend u sljedećim tjednima nastavi, to bi moglo upućivati na zaključak da je najgore za naftna tržišta prošlo", objašnjava šef ING-a za robnu strategiju Warren Patterson.

Pozitivno je raspoloženje potaknula i korporacija China Petroleum & Chemical objavom o rastu dnevne prodaje derivata prema razini iz razdoblja prije pojave koronavirusa.

Ohrabruje i odluka Norveške, najvećeg proivođača nafte u zapadnoj Europi, o smanjenju proizvodnje u razdoblju od lipnja do prosinca, prvom u 18 godina. Time Oslo želi poduprijeti nastojanja ostalih velikih proizvođača da podupru cijene smanjenom opskrbom.

Na dubinu krize koju je u naftnom sektoru prouzročio nezapamćeni pad potražnje podsjetio je pak danas Royal Dutch Shell objavom da će prvi puta od Drugog svjetskog rata smanjiti isplatu dividendi.

Skladištenje je i dalje u fokusu, pa je tako Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila da bi globalni kapaciteti sredinom lipnja mogli dosegnuti maksimum dok bi potražnja za energentima u ovoj godini mogla pasti rekordnih šest posto.

"Ako se ionako prenapregnuti skladišni kapaciteti kontinuirano pune iz tjedna u tjedan, rast cijena ne može biti održiv sve dok se taj problem stvarno ne riješi", rekao je Bjornar Tonhauge iz Rystad Energyja.

„Trenutno je iskorišteno približno 80 do 90 posto kapaciteta a trgovci uporno zamišljaju da su napola prazni i da uz to čak nisu ni napola puni. Činjenica je da će uskoro biti puni do vrha, čak i ako nafta bude sporije pritjecala", upozorio je Tonhauge.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će njegov kabinet uskoro objaviti plan pomoći domaćim naftnim kompanijama. Ministar financija Steven Mnuchin napomenuo je da bi plan mogao uključiti prelijevanje milijuna barela nafte u državne rezerve.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 14,36 dolara, što znači da je porasla 1,85 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kopirati
Drag cursor here to close